Proto prý chtěl, aby se pivovar prodával až po minulých komunálních volbách. Tak se včera před Okresním soudem v Náchodě vyjádřil bývalý náchodský starosta Oldřich Čtvrtečka. Stojí si však za tím, že město prodalo pivovar výhodně.

„Holba pivovar koupit nechtěla"

Obžaloba exstarostu viní z machinací při prodeji pivovaru. V případě prokázání viny mu hrozí až deset let vězení.

Právní zástupce města Náchoda včera navíc sdělil, že náchodská radnice u soudu uplatňuje po Čtvrtečkovi náhradu škody ve výši 35 milionů korun. Tolik totiž činí rozdíl mezi cenovou nabídkou Pivovaru Holba a společností LIF, která náchodský pivovar nakonec získala.

Podle obžaloby Čtvrtečka při prodeji pivovaru jako předseda hodnotitelské komise neakceptoval hlavní hodnoticí kritérium, kterým byla nejvyšší nabídnutá cena. Město prodalo pivovar liberecké firmě LIF za 150 milionů korun, Pivovar Holba nabídl 185 milionů korun.

Bývalého prvního muže města soudce hned na začátku jednání vybídl, aby si vzal židli. Vypovídal totiž více než tři hodiny. „Tady se prezentuje, že nejvýhodnější nabídkou byla ta s nejlepší cenou, ale tak to není," řekl Oldřich Čtvrtečka.

Podle něj byla nejlepší nabídkou ta, která měla udržet pivovar ve městě, jeho výrobu, značku a zaměstnanost. Exstarosta také připomněl, že na zastupitelstvu tehdy chtěl, aby prodej pivovaru nechalo až po volbách na novém vedení radnice.

„Jsem přesvědčen, že Holba nikdy pivovar koupit nechtěla," uvedl Čtvrtečka. Podle něj o tom svědčí návrh smlouvy předložené městu, podle které měla společnost koupit pivovar až po pěti letech jeho provozování. „Za takových podmínek by nikdo neprodal ani ojeté auto," prohlásil.

Navíc nabídnutá cena podle něj počítala s prodejem pivovaru včetně přístavby hotelu Beránek.

Tu však město prodávat nechtělo, od pivovaru ji před tím odkoupilo. Výsledná cena byla proto po odečtení osmačtyřiceti milionů korun, což byla hodnota přístavby nižší, než nabídka LIFu.

„Myslím si, že Náchod prodal pivovar velmi výhodně," uvedl Čtvrtečka. Pivovar se totiž podle něj prodával proto, že mu hrozila ztráta kvůli zdražování surovin a energií a město by ho muselo více dotovat. Že bude pivovar ve ztrátě, prognózoval ředitel pivovaru.

Následovalo několik jednání o prodeji. Nakonec zastupitelstvo odsouhlasilo, že chce prodat pivovar firmě LIF. „Proto jsem tu smlouvu podepsal," tvrdí Čtvrtečka.

Když se státní zástupce tázal, proč město nezkoušelo vyjednat úpravy smlouvy s Holbou, uvedl, že tak by to mohli dělat stále se všemi: „To by byl koňský handl, kdo dá víc."

Hlavní líčení je plánováno do čtvrtka.