„Jednalo se vesměs o jednotlivé spolu nesouvisející případy z let 2007 a 2008. Jeden případ však sahal do roku 2004,“ přiblížila Eva Prachařová, tisková mluvčí náchodské policie.

Z trestného činu úvěrového podvodu policisté například viní pětatřicetiletou ženu z Náchoda. V lednu letošního roku uzavřela úvěrovou smlouvu na nákup televizoru za částku 23 tisíc korun.

„Při uzavírání smlouvy přitom uvedla nepravdivé údaje o svém zaměstnání a výši příjmu, kdy do smlouvy uvedla firmu, u níž nikdy nepracovala a výši platu, který tam nikdy nepobírala,“ popsala případ mluvčí Prachařová. Ženě tak nyní hrozí až dvouletý pobyt ve vězení, peněžitý trest či trest zákazu činnosti.

Stejný postih hrozí i devětadvacetileté ženě z Broumova, která v lednu minulého roku uzavřela v místním obchodě úvěrovou smlouvu na koupi výpočetní techniky v hodnotě více než 15 tisíc korun. Úvěr po čase přestala splácet a následně vyšlo najevo, že žena při uzavření smlouvy byla na mateřské dovolené a svého zaměstnavatele a výši platu si doslova „vycucala z palce“.

Případ s obdobným průběhem a zakončením vyšetřovali policisté také v Jaroměři. „Sedmatřicetiletá žena si tam pro změnu na úvěrovou smlouvu zařídila koupi nábytku. Ani ona neuvedla do úvěrové smlouvy pravdivé údaje o svém zaměstnání a výši příjmu,“ uvedla Eva Prachařová.
Úvěrové společnosti do dnešní doby zůstala dlužná téměř 12 tisíc korun a také jí hrozí až dvouletý trest odnětí svobody nebo peněžitý trest.
Ve stejném duchu pak policisté uzavřeli i další nákupy na úvěry s uvedením nepravdivých údajů, které se týkaly zejména domácí elektroniky a výpočetní techniky.

Ještě čtyři další případy policisté oddělení hospodářské kriminality objasnili v Jaroměři, dále tři v Broumově, jeden v Meziměstí a jeden v Náchodě.