Ničení úrody neunikli ani zemědělci na Náchodsku. Pole s mákem ležící nedaleko Červeného Kostelce už zažilo několik nájezdů.
„Občas je tady vídáme. Hledají nezralé makovice,“ říká dvaašedesátiletý muž který žije nedaleko makového pole. „Dupou po úrodě, což se asi zemědělcům nelíbí,“ dodal.

Za krádeže makovic hrozí vězení

Uhlídat pole s mákem, je však vyloučeno. A to tím spíš, že to musejí zvládnout sami zemědělci. V případě, že však ničení máku odhalí, můžou to ohlásit policii.

„V současné době nemáme podobný případ hlášený,“ říká mluvčí police náchodského regionu Eva Prachařová. „Pokud však někdo úrodu pošlape a rostliny poškodí, půjde o přestupek proti majetku. Škoda však nesmí překročit pět tisíc korun,“ dodala mluvčí.

Jiné to však je u většího poškození. Tam lze narkomany stíhat i pro trestné činy. V úvahu připadá poškozování cizí věci. Když si narkoman makovice z pole odnese, půjde o krádež. „Za trestný čin krádeže, hrozí až dva roky vězení nebo peněžitý trest. U poškozování cizí věci hrozí trest peněžitý a taky rok vězení,“ dodala Prachařová.

Produkci máku hlídají celníci

Pro pole s mákem platí ohlašovací povinnost. „To proto, abychom mohli lépe hlídat, kde se mák pěstuje a k čemu slouží. Kontroly však provádějí celníci,“ vysvětlila policejní mluvčí.

„Tak, jako hlídáme pole s konopím, hlídáme i pole s mákem,“ potvrzuje poručík Václav Kánský z Celního ředitelství Hradec Králové. „Pod kontrolou je rozloha polí a množství pěstovaného máku. Pokud někdo neohlásí, že mák pěstuje, hrozí mu pokuta až půl miliónu korun. Pokud nahlásí nesprávné nebo neúplné údaje o rozloze pole a množství máku, může zaplatit až jeden milión korun,“ dodal celník

Podle Václava Kánského je pod dohledem celníků i distribuce makoviny, kam patří makovice i stonky.

„Vývoz a dovoz podléhá povolení. Ten, kdo chce vyvážet za hranice, musí mít svolení Ministerstva zdravotnictví ČR. V působnosti hradeckého celního ředitelství, ho zatím dostalo jen sedm subjektů. Ti zásobují výrobce léků, což je slovenská Zentiva,“ upřesnil.

Pod dohledem je i přebytečná makovina. „Hlídáme i to jak je likvidována. Důvod? I přebytečnou makovinu lze užít pro výrobu drog,“ dodal poručík Kánský.

Pro narkomany je důležitý druh i odrůda máku. Jsou totiž případy, že se snaží drogu získávat i z máku setého. Ten má ale jen desetinu běžného množství účinné látky.

„Opium je využíváno zejména pro experimentování a nebo ke zpestření palety drog,“ říká mluvčí náchodských policistů Eva Prachařová. „Zájem o nezralé makovice však mají i ti, kteří je běžně neshánějí. Stává se tak v případech, kdy jim dojde heroin a nebo pervitin. Opium z makovic, pak funguje jako náhražková látka,“ dodala.

(Jiří Máslo)