Závěrečné návrhy, které u soudu zazněly minulý týden, žádné větší překvapení nepřinesly. Státní zástupkyně Lenka Faltusová označila Lukáše Nečesaného (25) za jediného možného pachatele pokusu o vraždu, který se stal v únoru roku 2013 v hořickém kadeřnictví. Obžalovaný opět přísahal na svou nevinu. A jeho obhájci znovu napadli svědectví kadeřnice (57), která se stala obětí brutálního útoku, a požádali soud, aby Nečesaného zprostil obžaloby.

“Jsem přesvědčena, že obžaloba na Lukáše Nečesaného byla podána důvodně,” prohlásila žalobkyně. “Provedenými důkazy nebylo prokázáno naprosto vůbec nic,” kontroval obhájce Petr Dítě.

I tentokrát se jedna strana snažila zcela rozcupovat fakta, jimiž argumentovala druhá. Zatímco podle žalobkyně je svědectví kadeřnice, která tvrdí, že pachatelem je Nečesaný, věrohodné, obhajoba se odvolávala na znalce, kteří tvrdí, že žena po útoku trpí amnézií. Naopak ke tvrzení, že poškozenou ovlivňovala policie, když jí poskytla ochranu, státní zástupkyně uvedla, že tlak médií a různých lidí tehdy oběť málem přivedl k sebevraždě, takže ochrana byla nutná.

Protože obhajoba od počátku zpochybňuje údajný zištný motiv činu s tím, že obžalovaný je synem někdejšího ředitele liberecké nemocnice a nemohl trpět nedostatkem peněz, žalobkyně připomněla, že rodiče syna tehdy dali k babičce, protože už ho nezvládali: „Obžalovaný byl odstěhován k prarodičům za braní drog. Rodiče mu dali sto korun na den, měl v té době dluhy, neměl schopnosti hospodařit a peníze potřeboval.“ Nezměnil se ani postoj stran k pachovým stopám, které Nečesaný už na začátku případu prohlásil za podvržené.

Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013. Pachatel kadeřnici opakovaně udeřil do hlavy polenem a ukradl jí několik tisíc korun. Vážně poraněné ženě zachránili život lékaři.

Nečesaný se policii původně přihlásil jako svědek: řekl, že v kadeřnictví krátce před činem byl, ale kadeřnice už zavírala a nechtěla ho ostříhat. Policisté ho po pár dnech obvinili z pokusu o vraždu.

Možnou poruchu paměti zkoumali znalci
Napadená žena utrpěla vážný úraz hlavy, byla dlouho v bezvědomí a pak trpěla amnézií. U prvního hlavního líčení byla očividně ve špatném psychickém i fyzickém stavu a chtěla vypovídat v nepřítomnosti obžalovaného. Soudcům řekla, že by útočníka už nepoznala. O dva roky později však předstoupila před soud a jako pachatele označila Nečesaného, kterého prý poznala, když ho viděla v televizi. „Byl to on,“ řekla a od té doby si za svým tvrzením stojí. „Domluvila se s policií,“ oponoval obžalovaný. Tím, zda si kadeřnice může pamatovat události před útokem, se zabývali soudní znalci, ale jednoznačného výsledku se nedobrali. Napadená podle nich mohla mít po útoku narušenou paměť, ale pak se jí mohla vrátit.

Z dobrého úmyslu, nebo za peníze?
Mediálně vděčným se stalo hlavně svědectví ženy, která prohlásila, že byla milenkou vyšetřovatele případu Milana Jušty. Jušta jí údajně sdělil, že Nečesaný je nevinný a že musel zmanipulovat důkazy, protože případ je vlastně namířen proti jeho otci. Janou T. prý jeho doznání tak otřáslo, že začala brát drogy, páchat trestnou činnost a dnes je ve vězení. Ještě před tím se však obrátila na rodinu Nečesaného a vše jim oznámila. Jušta odmítl, že by jí cokoli z toho řekl. Podle něj za své tvrzení asi od Nečesaných dostala odměnu. To Jana T. u soudu popřela, ale její bývalá bytná, kterou k výpovědi také přivezli z vězení, řekla, že Jana T. od Nečesaných nějaké peníze chtěla a že je zřejmě dostala. „Viděla jsem je. Přijela s nimi z Prahy. Bylo to deset nebo dvacet tisíc,“ uvedla žena.

Kdo, když ne Nečesaný
Obhajoba nejdříve naznačovala, že pravým pachatelem pokusu o vraždu je syn napadené kadeřnice. Muž vypověděl, že ji osudného dne našel v kadeřnictví bezvládnou a v tratolišti krve. Podle obhájců však měl k činu motiv, protože v té době byl ve finančních nesnázích. Později se u hlavního líčení objevilo jméno Vítězslav Mádle. Muž prý několik dní před činem bydlel v hořickém hotelu blízko kadeřnictví. Při posledním hlavním líčení se obhajoba vrátila opět k synovi poškozené a chtěla předvolat muže, který měl dosvědčit, že se po činu choval, jako by měl z něčeho velké obavy.

Zásah ministryně
Původní senát předsedy Jiřího Vacka poslal Nečesaného v lednu 2014 na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze však později trest zkrátil na 13 let. Nečesaný podal dovolání k Nejvyššímu soudu, pak je ale stáhl a do případu se vložila končící ministryně spravedlnosti Helena Válková, která podala NS stížnost pro porušení zákona. NS jí dal zapravdu a kolečko se zopakovalo: V Hradci Nečesaný dostal třináct let vězení, Vrchní soud trest potvrdil a Nejvyšší soud po dovolání rozsudek zrušil s tím, že v Hradci má případ projednávat nový senát. Jeho předsedou se stal Miroslav Mjartan.