Bývalý starosta podle státního zastupitelství porušil zákon při prodeji pivovaru Náchod. Krajský soud v Hradci Králové jej však loni zprostil obžaloby, verdikt je nyní definitivní. NS rozhodl už v červenci, koncem srpna se spis vrátil k soudu prvního stupně, předevčírem soudci zpřístupnili odůvodnění na internetu.

Čtvrtečku policie obvinila v březnu 2010, starostou byl do podzimu téhož roku. Podle obžaloby při prodeji náchodského pivovaru jako předseda hodnotitelské komise neakceptoval hlavní kritérium hodnocení, kterým byla nejvyšší nabídnutá cena. Město prodalo pivovar liberecké firmě LIF za 150 milionů korun, přitom Pivovar Holba nabídl 185 milionů korun.

Starosta byl původně obžalován z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Hrozilo mu až deset let vězení.

Náchodský okresní soud rozhodl, že bývalý starosta se dopustil jen zneužití pravomoci veřejného činitele a uložil mu šestiletý zákaz veřejných funkcí. Předseda senátu okresního soudu při vynesení rozsudku uvedl, že se v případu objevují náznaky korupce, ale chybí jednoznačný důkaz. Zmínil při tom některé jiné politiky.

Královéhradecký krajský soud verdikt zrušil s vysvětlením, že skutek není trestným činem. S tím se ale neztotožnil nejvyšší státní zástupce Zeman, proto podal dovolání. Vyjádřil v něm přesvědčení, že starosta jednal v postavení veřejného činitele a že naplnil všechny znaky zneužívání pravomoci a porušování povinností při správě cizího majetku.

NS dovolání zamítl. Firma LIF, která pivovar získala, prý zjevně měla nadstandardní přístup k informacím a vliv na některé zaměstnance městského úřadu. Z důkazů ale nevyplynulo, že by se právě sám někdejší starosta snažil ovlivnit prodej ve prospěch firmy.

Čtvrtečka v minulosti kauzu nekomentoval. Po verdiktu krajského soudu pouze uvedl, že kvůli ní ztratil „společenskou prestiž, pět let života a svoje zdraví".