Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Toto rčení se stalo možná osudným 70letému praktickému lékaři Jaromíru Langerovi, který ve svých ordinacích v Broumově, Teplicích nad Metují a Polici nad Metují podle policie léta a ve velkém podváděl zdravotní pojišťovny.

Vykazoval výkony, které neudělal, celkem tak od sedmi pojišťoven získal téměř tři miliony korun. Navíc své klientele, která se rekrutovala z velké části z „mokré čtvrti", předepisoval zbytečně opiáty.

Tedy přesněji: Činil tak nejen podle policie, která lékaře obvinila až nyní. Podivné praktiky doktora jsou minimálně v Broumově totiž už léta veřejným tajemstvím.

„Spíše bylo všem divné, že přes řadu upozornění to bylo zdravotním pojišťovnám a policii snad jedno. Jinak si tu letitou nečinnost mnozí nedokážou vysvětlit," řekl broumovský starosta Jaroslav Bitnar.

Jemu vadily praktiky Langera i z čistě bezpečnostních důvodů. „Sociálně slabším předepisoval ve velkém léky, které jsou de facto drogami. My tady nechceme žádnou toxikomanii. A nechápu, že pojišťovnám velký obrat těchto léků nebyl vůbec podezřelý," dodal Bitnar.

Ty správné recepty

I podle místní drogové scény byla broumovská ordinace doktora Langera místem, odkud se daly získat „ty správné" recepty.

„Divím se, že to prasklo až teď. Bylo v podstatě veřejným tajemstvím, že si do ordinace chodili místní Romové pro recepty na Tramal. A mnohdy se to neobešlo bez hluku a výhrůžek, když jim to doktor nechtěl napsat. Předstírali bolest, aby na vytoužený lék dosáhli a neváhali zahrát v případě potřeby i pořádný tyjátr. Co s tím dělali nevím. Možná to prodávali… Určitě to ale někteří kombinovali s alkoholem, a pak byli jak vymaštěný," prozradil nám zdroj, který je obeznámený s praktikami, o které se zajímala i policie.

„Pan doktor Langer byl známý tím, že ochotně přijímal pacienty, kteří nebyli u jiných zdejších praktických lékařů, neb u nich bylo plno," řekla starostka Police nad Metují Ida Jenková.

Svědectví získal Deník nejen k obvinění Langera z šíření toxikomanie, ale i k obvinění z vykazování zdravotních výkonů, které fakticky neprovedl.

„Stalo se mi, že mi volali policisté s tím, jestli mám cukrovku. Koukal jsem jak blázen, že o ničem nevím," uvedl pod podmínkou skryté identity jeden z pacientů obviněného lékaře.

Téma nekalých praktik lékaře rezonovalo včera Broumovem. „Měl tohle zapotřebí?" podivila se místní důchodkyně, když míjela Langerovu ordinaci.

„Vždyť má tolik dětí… Ale nedá si pokoj. Pamatuji si, že třeba v Teplicích nad Metují nechal své pacienty přehlásit k Hornické pojišťovně. Asi to měl u ní dobrý. No a ta pak zkrachovala."

Policie případ řeší přes rok
Podle policie 70letý lékař Jaromír Langer požadoval proplacení výkonů, které neprovedl od začátku roku 2012 do března 2015. Policie ho proto obvinila z podvodu, za který mu hrozí až osmileté vězení.
Současně je také obviněný pro přečin šíření toxikomanie. „V období od roku 2012 do poloviny 2016 nejméně sedmi osobám předepsal 8100 tablet léku tramadol. Za tento trestný čin lze podle zákona uložit až tříletý trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti," doplnila policejní mluvčí Eva Prachařová.
Policisté při vyšetřování zajistili tři motorová vozidla a peníze v celkovém součtu v hodnotě tří milionů korun.
„Případ je svým rozsahem a počtem dotčených lidí, které bylo nutno vyslechnout, v regionu neobvyklý. Od zahájení policejního prověřování bylo vyslechnuto více než 1600 svědků. Policejní spis čítá 56 šanonů a obsahuje cca 28 000 listů. Celková způsobená škoda byla vyčíslena na 2,861 milionu korun," dodala mluvčí.
Policie se případem, o kterém místní vědí několik let, zabývala až poslední zhruba rok. „V těchto dnech jsme ukončili více než rok trvající prověřování," potvrdila policie.