Už nejen falešní kontroloři plynáren či vodáren, ale i podomní prodejci, řemeslníci nebo jen obyčejní lidé, kteří žádají o sklenici vody, krajíc chleba, vajíčka či vodu do chladiče automobilu. Podvodníci, kteří se hodlají vloudit důchodcům do bytu vymýšlejí stále nové finty, jak je přesvědčit.

Bohužel se jim to pořád daří. Za vše mluví jeden z posledních a co do „originality“ a výše ukradeného obnosu největší případ na východě Čech.

„Staršího muže oslovila koncem října na ulici žena, která plakala a chtěla ukázat cestu do nemocnice. Měl tam být hospitalizován její příbuzný po těžké autonehodě,“ popisuje příběh policejní mluvčí Anna Pešavová.

Důchodce se nechal přesvědčit a nasedl se ženou do vozu, kde seděl za volantem muž a ještě jedna žena. Pod záminkou potřeby peněz na lékařské ošetření senior souhlasil, aby zajeli k němu domů, že jim potřebných 20 tisíc půjčí.

Když však dával dvěma ženám, které pozval domů, peníze, nevšiml si, že jedna z nich pod záminkou odchodu na toaletu prohledala byt a ukradla další 215 tisíc korun. Důvěřivý důchodce tak přišel o bezmála čtvrt milionu.

„To však není zdaleka jediný případ. Od začátku letošního roku až do konce října policie jen na Hradecku zaznamenala 12 případů okradených seniorů. Celková škoda již dosáhla částky 745 tisíc korun,“ upřesnila Pešavová. Ve východních Čechách už částka přesáhla milion korun.

V poslední době přibývá také případů, kdy se zloději zaměřují na odlehlé usedlosti. S naprosto přesvědčivým příběhem se poté domáhají od své oběti pomoci.

Policisté i odborníci se shodují: „Nikoho cizího si nikdy nepouštějte do bytu či do domu. Podvodníci bývají velmi milí, ochotní a jejich příběh je často srdceryvný. Seniory si vybírají především proto, že jsou dobrotiví a dají se snadno přesvědčit“. „Buďte obezřetní, nedůvěřiví, v případě podezření ihned volejte linku 158. A to i v případě, že uvidíte ve svém okolí podezřelé osoby, automobily nebo činnost neznámých lidí,“ radí Alena Kacálková, mluvčí rychnovské policie, která šetří jeden z posledních případů.

Dvojice požadovala po osmašedesátiletém důchodci prodej slepice a něco k snědku. Senior jim vyhověl, mezitím si všiml, že z domu vyběhla dívka, která rychle nasedla do vozu k dvojici, a odjeli. Následně přišel na to, že mu z domu zmizelo několik tisíc.

Oči pro pláč zbyly i starší ženě na Svitavsku, která pro změnu uvěřila báchorce dvou zlodějek, které si chtěly natočit vodu do chladiče auta. Mezitím stařenku obrali o desetitisíce.

RADY PRO SENIORY
Nikdy neotvírejte automaticky dveře, pokud nevíte, kdo je za nimi. Cizí lidi nevpouštějte do bytu.

Nevěřte každému , kdo vás za dveřmi požádá o pomoc, např. o možnost si zatelefonovat, pomoc při nevolnosti nebo předání zásilky. Dá se to vyřešit i bez otevření dveří – zavolat sanitku nebo přivolat telefonem souseda.

Nebuďte důvěřiví k podomním prodejcům nebo řemeslníkům nabízejícím levné zboží či služby.

Pořiďte si panoramatické kukátko a dveřní řetízek.

Čekáte-li příchod cizího člověka, požádejte někoho z blízkých nebo přátel, aby byl s vámi doma.

Nemějte v bytě nebo i u sebe zbytečně velké množství peněz. Raději je uložte do banky.