„Odveta" na sebe nenechala dlouho čekat a přesně před týdnem dopravní policisté vyrazili na masivní noční zátah. Policie výsledek kontrol zveřejnila tento čtvrtek.

Uniformy se zaměřily zvlášť na mezinárodní silnici první třídy vedoucí z Hradce Králové do Náchoda a do Polska, která na některých úsecích řidiče přímo vybízí k přišlápnutí plynového pedálu.

Rozdávali pokuty za rychlost

„Svůj zvýšený dohled dopraváci a pořádkáři odstartovali už v pátek 19. dubna, kdy od osmi hodin večer do čtyř hodin ráno přistihli celkem 57 řidičů, kteří porušili zákon," sdělila náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová.

Nejčastějším přestupkem bylo samozřejmě překročení nejvyšší povolené rychlosti. Za to policisté rozdali blokově 47 pokut. Dva cizinci dokonce museli složit kauci ve výši šesti tisíc korun, která jim propadne, pokud se nedostaví k projednání jejich přestupku před správními orgány. Jeden totiž překročil rychlost v obci Svinišťany o 46 kilometrů za hodinu a druhý dokonce o 48 kilometrů za hodinu.

Polští řidiči uvázli v policejních sítích v celkem osmnácti případech. „Všichni přistižení jeli vyšší než povolenou rychlostí," dodala Prachařová.

Alkohol či špatný technický stav vozu

Informovala také, že policisté chytili i dva řidiče, kteří sedli za volant po požití alkoholu. Ti museli na místě odevzdat řidičský průkaz a další řízení mají zakázáno. „Jejich přestupek dále projedná odbor dopravy. Zbývající přestupky se týkaly nevyhovujícího technického stavu vozidel, upevnění nákladu a podobně," uvedla mluvčí.

Na příšerné jízdy řidičů přes Náchod zvlášť v noci už dříve upozorňovali i někteří náchodští obyvatelé.

Policie piráty varuje, že v kontrolách hodlá pokračovat a udělá jim čáru přes rozpočet. Policejní hlídky obsadí důležité kontrolní body podél cest, v jejich centru zájmu bude především tah na Polsko. Zejména po večerech a o nocích na konci pracovního týdne si z něj totiž někteří jezdci začali dělat závodní dráhu a rychlou a bezohlednou jízdou ohrožovali další řidiče.