Ten se zpovídal z několika trestných činů, přičemž tím nejzávažnějším bylo loňské znásilnění dívky, které se symbolicky stalo poslední kapkou v poháru trpělivosti obyvatel Bydžova s romskou komunitou. Za to si podle květnového verdiktu soudu měl Volf odsedět deset let.

Pražský vrchní soud ale celý případ vrátil soudu první instance k dopracování. „Vrchní soud případ vrátil kvůli doplnění dokazování o výslech poškozené a také promítnutí záznamů z bezpečnostních kamer v centru města,“ uvedl včera předseda hradeckého senátu Jiří Vacek. I proto byla předvolána soudní znalkyně z oboru psychiatrie Vladislava Mannová. Ta ale výslech dívky před soudem označila za nemožný. „Její stav se pomalu zlepšuje a případný výslech by ho mohl zase zhoršit. I teď, když se dozvědela o tom, že se proces bude opakovat, to u ní vyvolalo pocit úzkosti,“ řekla znalkyně.
Spala se mnou „dobrovolně“

Od začátku hlavního líčení Jindřich Volf tvrdil, že dívku neznásilnil, že se jednalo o dobrovolný sex a spíš ona sama ho svedla. To zdůraznil i ve své závěrečné řeči jeho obhájce Miroslav Hofmann. „Vím, že Volf má za sebou kriminální minulost, ale ani údajně znásilněná dívka nemá v místě bydliště zrovna ideální pověst. Navíc jí bylo krátce po této události v dechu naměřeno 1,7 promile alkoholu,“ uvedl Hofmann a případ svého mandanta přirovnal k nedávné aféře bývalého prezidenta Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna. Toho v New Yorku obvinila hotelová pokojská ze znásilnění. „Tento případ je s tím americkým srovnatelný. Tamní státní zástupci si po podrobném prostudování případu všimli nesrovnalostí ve výpovědi pokojské a nakonec Strausse–Kahna osvobodili s tím, že mají v jeho případu pochybnosti o jeho vině. I v tomto případě jsou pochybnosti ve výpovědi údajně znásilněné dívky, která dvakrát změnila výpověď,“ řekl obhájce.

S jeho výkladem ale soud nesouhlasil. „Narozdíl od případu Strausse Kahna zde vyslechnutí znalci o věrohodnosti výpovědi dívky nepochybují. Dívka se rozhodně nemstí,“ uvedl Vacek a Volfovi opět vyměřil desetiletý trest. Rozsudek ale není pravomocný, Volf se proti němu na místě odvolal.
(Petr Vaňous)