Jindy společně s dalšími lidmi vylákali od duševně nemocné ženy dům v České Skalici nebo využili omezených rozumových schopností starého muže, který vlastnil nemovitosti a parcely na Hradecku, a způsobili mu škodu devět milionů korun.

Některé z případů soud projednával při jiném hlavním líčení, tentokrát se věnoval obžalobě z lichvy.

Případ se stal v roce 2007 v Trutnově. Do domu padesátileté ženy přišli exekutoři, žádali po ní okamžité zaplacení 90 tisíc korun za dluhy jejího syna a hrozili zabavením majetku. Žena si zkoušela půjčit peníze v bankách, ale neuspěla a její syn proto zavolal Havlíčkovi. Obžalovaný jí půjčit 90 tisíc korun, ale uzavřel s ní smlouvu na 255 tisíc a na úrok 45 tisíc. Za rok, kdy končila splatnost půjčky mu tedy měla vrátit 300 tisíc korun.

Půjčku si ještě nechal zajistit zástavní smlouvou k polovině budovy, kterou žena vlastnila.

„Navíc ve smlouvě o půjčce stanovil další nepřiměřené sankce za neuhrazení půjčky v době její splatnosti tak, že v prosinci 2009 byla žena podle smlouvy o půjčce povinna zaplatit oproti původně půjčeným 90 000 korunám částku 414 000 korun,“ uvádí se v obžalobě.

Ilustrační foto
Cizinec ženám nabízel pohlavní styk a obtěžoval je

To už byla žena v úzkých a musela svou polovinu budovy prodat. Havlíček jí tak způsobil škodu ve výši 324 tisíc korun.

„Základním důkazem se staly výpovědi poškozených lidí,“ řekl včera předseda senátu Krajského soudu v Hradci Králové Miroslav Mjartan.

Havlíček se u soudu zodpovídal celkem ze šesti skutků, většiny z nich se dopustil ve spolupachatelství.

Jeho komplici už si rozsudek po hlavním líčení, které Miroslav Mjartan označil za rozsáhlé a dlouhodobé, vyslechli. Mezi poškozené patřil také cizinec, u kterého využili toho, že neuměl česky, a při uzavírání smlouvy o půjčce na čtvrt milionu korun mu podstrčili i smlouvu o půjčce ve výši 1 370 tisíc korun a smlouvu o zajišťovacím převodu vlastnického práva k domu a pozemkům v Malých Svatoňovicích.

Obžalovanému hrozil až desetiletý trest, nakonec mu soud udělil osmileté odnětí svobody, Trest je souhrnný, takže do něj patří i trestné činy, za které byl odsouzen už dříve, například návod ke krádeži, podvod, podílnictví či pomoc k úvěrovému podvodu.

Havlíček se proti rozsudku na místě odvolal, státní zástupce a zmocněnci poškozených si ponechali lhůtu.

Ukradené jízdní kolo Stelath Hellcat 260.
Policie hledá majitele ukradeného kola

Obětem musí zaplatit
Kromě odnětí svobody soud Havlíčkovi udělil také peněžitý trest ve výši 200 tisíc korun. Pokud je do stanovené lhůty nezaplatí, čeká ho náhradní trest v podobě půlročního vězení.

Soudci také rozhodli o propadnutí věcí, které byly zajištěny jako náhradní hodnota za výnos z trestné činnosti. Je mezi nimi Havlíčkův byt v Náchodě, dům a parcela v malých Svatoňovicích a další nemovitosti, ale také peníze z účtu obžalovaného až do výše 16,7 milionu korun a peníze z účtu jeho penzijního připojištění. Podle rozsudku musí navíc Havlíček lidem, kteří se podle obžaloby stali oběťmi jeho trestné činnosti, uhradit škodu v celkové výši asi deseti milionů korun.