Večerní siesta na zemědělské usedlosti u Futerů ve Skřivanech na Hradecku se ve středu po 22. hodině během několika minut proměnila v boj o holé živobytí.

„Seděli jsme venku a najednou zpozorovali jiskry v seníku. Začalo to doutnat a hned se objevily plameny. Utíkali jsme zachránit alespoň stroje. To se povedlo, jen lis na výrobu balíků sena oheň trochu poškodil,“ vyprávěla zdrcená Ludmila Futerová.

Oheň totiž spolykal část letošní úrody, ale především krmivo pro osmdesát kusů dobytka, který rodina chová na maso a kvůli mléku.

„Vůbec nevím, co budeme dělat. Pokusíme se oslovit okolní zemědělce, jestli nám krmení nepůjčí. Kvůli suchu jsme museli přikrmovat i na pastvě. Býci určení na výkrm asi budou muset na jatka,“ říká Ludmila Futerová.

Požár, který likvidovalo šest jednotek hasičů, způsobil podle Futerových škody za dva miliony korun. Pojišťovna jim však nedá ani korunu.

„Asi před třemi lety jsme bohužel zrušili pojistku. Domníváme se, že to někdo zapálil. V naší vesnici to není první případ. Na podzim shořel stoh slámy jinému soukromníkovi,“ tvrdí Futerová.

Do vyšetřování případu se hned včera pustila hradecká kriminálka. A tušení zemědělců se zřejmě ukázalo jako správné. O několik hodin později už policisté měli prvního podezřelého.

„V cele předběžného zadržení je devětadvacetiletý muž z Hradecka. Pokud se jeho vina prokáže, hrozí mu za poškozování cizí věci až tři roky vězení,“ uvedla mluvčí policie Anna Pešavová.

Podle vyšetřovatele požárů, hasiče Jaroslava Nohy, jsou podobné případy na Hradecku výjimečné. „Většinou se pachatele nepodaří dopadnout. Pokud se nepřizná, tak je těžké něco dokázat. Svědci navíc často odmítají vypovídat,“ říká vyšetřovatel.

Útoků žhářů naštěstí ubývá. Vloni jich hasiči v kraji napočítali 51 z 958 požárů. „Před deseti lety toho bylo mnohem víc. Často to souviselo s podnikáním. I dnes se s praktikami vymahačů setkáváme, jako nedávno u požáru dvou aut v Hradci. Ale to jsou výjimky,“ dodal Noha.