Horák čin spáchal v noci 29. května v Chlumci nad Cidlinou. S osmatřicetiletým R. G. se na chodníku před jeho domem nejdříve pohádal, pak došlo k potyčce a nakonec mu zasadil čtyři rány nožem.

„Zazvonil na mě. Otevřel jsem okno a on mi řekl: 'Miluješ Lídu? Postaráš se o ty děti?' Tak jsem mu řekl, ať nekřičí, že lidi spí a budou nadávat, a šel jsem za ním dolů,“ vypověděl včera R. G.

To však byla chyba, protože před domem utržil čtyři rány nožem.

Včera ovšem R. G. soudu tvrdil, že si z útoku vlastně nic nepamatuje, dokonce se pokoušel senátu namluvit, že už neví, že dvě z ran utržil do hrudníku. Viděl prý jen že Horák má v ruce dva kuchyňské nože – jeden velký a druhý menší – a mířil mu na rameno. „Když jsem se probral, on ležel na břiše, já jsem seděl na něm řekl jsem mu: Péťo, cos to udělal? Teď půjdeš do basy,“ uvedl.

Kauza Lukáše Nečesaného opět u Krajského soudu v Hradci Králové.
Nečesaný: K čemu soud dospěje pošesté?

Poškozený už si včera nevzpomněl ani na to, že původně policistům tvrdil, že mu Horák hrozil zabitím. „Věřím tomu, že neměl v úmyslu mě zabít,“ prohlásil před soudem.

„Chápu, že chcete panu Horákovi pomoci,“ řekl na to rezignovaně předseda senátu Jiří Vacek.

Po činu dala matka pobodaného útočníkovi facku, od jeho otce dostal ránu do zad. Horák pak utekl a ukrýval se v Pardubicích, policie ho však už den nato zadržela.

Oběť skončila v nemocnici s vážným zraněním. R. G. mimo jiné utrpěl dvojnásobné poranění hrudníku. „Jedna z ran pronikla do levé pohrudniční dutiny. Poškozenému tím způsobila život ohrožující zranění s poškozením stěny hrudníku a jeho smrt byla odvrácena jen odborným lékařským ošetřením,“ píše se v obžalobě.

U soudu vypovídala i žena, kvůli které konflikt vznikl. Jenže i u ní vše nasvědčovalo tomu, že utrpěla ztrátu paměti. Zatímco krátce po činu policii řekla, že Horáka opustila, protože bil ji i její děti, včera to popřela a připustila jen, že na něj „neměla nervy“.

Znalci z oblasti psychologie a psychiatrie Horáka označili za anomální osobnost, která už má za sebou řadu konfliktů se zákonem. K činu ho podle nich motivovala snaha dát zpřetrhaný vztah s ženou dohromady. Věřil, že se k sobě mohou vrátit, a byl zklamaný,“ vysvětlil znalec.

Horák byl obžalován i z toho, že v únoru v Chlumci nad Cidlinou svého známého praštil pěstí do obličeje tak silně, že muž spadl z deseti schodů na vydlážděnou chodbu a zůstal tam v bezvědomí ležet. Také v tomto případu si svědkové téměř nic nepamatovali. „Nejsem tady, abych mu ublížil,“ prohlásil na chodbě před soudní síní poškozený. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že byl čin spáchán, a Horák byl proto zproštěn obžaloby.

Rozsudek je pravomocný, protože jak obžalovaný, tak státní zástupce se vzdali práva na odvolání.

Ilustrační foto. Peněženka.
Policisté pohlídají poklidné vánoční nákupy