„Jako každý Silvestr, měli jsme i letos posílené služby o další autohlídku a o psovoda. Po půlnoci již tradičně zajišťujeme ve spolupráci s místní jednotkou hasičů bezpečnost při ohňostroji na náměstí, ale v minulých letech se kromě ohňostroje nic moc nedělo,“ uvedl vrchní strážník Pavel Řehoř.

Tento Silvestr moc klidný nebyl. Už odpoledne řešili strážníci několik událostí. Například poškozenou rozvodnou elektrickou skříň na sloupu veřejného osvětlení, kterou pravděpodobně rozbil odbočující nákladní automobil. Přímo s úderem půlnoci vyjížděla jedna hlídka na elektronickou signalizaci jednoho objektu v Rybitví. Alarm byl pravděpodobně spuštěn reakcí čidla na detonace petard. To hlavní však mělo teprve přijít.
Chvíli po půlnoci museli strážníci zakročit proti muži, který z podomácku upraveného RPG vystřeloval rachejtle přímo do davu lidí. RPG je odpalovač protitankových raket. Naštěstí se nejednalo o „ostrou“ zbraň, ale o znehodnocený kus určený k dekorativním či výcvikovým účelům.

„Muž byl značně podnapilý a neustále se snažil vyvolávat konflikty a chtěl se rvát. Když se nám podařilo přimět jej k ukončení střelby petard do lidí, netrvalo déle než půl hodiny a viděli jsme jej zase, když vyvolal konflikt na ulici, kde se postrkoval s kamarádem,“ uvedl Pavel Řehoř.
Rval se dál

Strážníci ale zasáhli včas a ke rvačce nedošlo. Opilec se je přitom stále snažil napadat a zřejmě ještě neměl dost. Zhruba za další hodinu se totiž popral s jinými muži na ulici před restaurací, ale před příjezdem hlídky utekl zpět do podniku.

„Podle všeho se jednalo se o vojáka. Provedeme ve věci potřebná šetření a chování muže bude mít zřejmě dohru před vojenskými kázeňskými orgány,“ konstatoval vrchní strážník.

Okolo druhé hodiny byl přímo při činu hlídkou přistižen další opilý muž, který ulomil dopravní značku.

„Tento případ skončí úhradou škody a pokutou v přestupkovém řízení,“ konstatovali strážníci. Poslední zákrok pak přišel okolo třetí hodiny, kdy strážníci vyjížděli k rozepři mezi manželi v Rybitví. I zde měl svůj podíl alkohol.

Zajímavý případ řešili místní strážci pořádku i před vánočními svátky. „Strážník byl přivolán ke krádeži dvou k sobě zamčených jízdních kol u restaurace. Po důkladném prohledání širokého okolí nalezl strážník obě kola odhozená ve křoví, stále zamčená k sobě. Buď šlo o schválnost mezi návštěvníky restaurace nebo pachatele vyrušil rychlý příjezd našeho hlídkového vozu. Kola se vrátila zpět k majitelům, což nebývá v těchto případech časté,“ řekl Řehoř.