Ve čtvrtek mu vrchní policejní komisař z Hradce Králové sdělil obvinění. Muž, který obchodoval mimo jiné s laboratorními myšmi a různými druhy křečků, v letech 2014 a 2015 nevykázal žádnou fakturu, v roce 2013 zaevidoval pouze dva daňové doklady, což bylo v rozporu se skutečným stavem. Podle policie nepřiznal a neodvedl daň z přidané hodnoty ani daň z příjmu fyzických osob. To udělal až dodatečně v září 2016, kdy případ vyšel najevo.

Svým jednáním obchodník způsobil Finančnímu úřadu pro Královéhradecký kraj škodu vyčíslenou na téměř 5 milionů korun. Nyní mu hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let.

Policisté se případem začali zabývat na základě trestního oznámení od finančního úřadu, který získal podezření po provedené kontrole. Jediný obchodníkův odběratel řádně uplatňoval nárok na odpočet daně na základě faktur, které mu obchodník vystavoval. Obviněný muž později na policii uvedl, že si byl vědom povinnosti, z finančních důvodů však prý podání daňového přiznání odkládal. K protiprávnímu jednání se přiznal a uvedl, že své dluhy má v úmyslu zaplatit.