Podle kriminalistů šest falešných bankovek v hodnotě 1000 korun vyrobil za pomoci otcova počítače šestnáctiletý chlapec, který také upravil papír použitý na padělané bankovky. Následně peníze předal dalším lidem, kteří s nimi zaplatili. „Při jednom pokusu zaplatit falešnou bankovkou v obchodě s oblečením policisté dostali hlášku a po příjezdu na místo i výborný popis zákazníka, který sice utekl, ale podařilo se jej vypátrat,“ uvedla policejní mluvčí Eva Prachařová.

Padělateli bankovek jako mladistvému hrozí až čtyřleté vězení, další trojici mladistvých tresty 2,5 roku vězení. Pět let vězení hrozí obviněnému dospělému, dalšímu dospělému hrozí až dvouletý trest. „Ten o falšování nevěděl, naopak falešnou bankovku sám nevědomky přijal. Ovšem když zjistil, že je falešná, pokusil se ji opět udat dál, a tím se dopustil protizákonného jednání,“ dodala mluvčí. (čtk, red)

Rada pro laiky: Jak poznat falešné peníze?

• pro první laické posouzení stačí porovnat podezřelou bankovku s další
• mnohdy můžete poznat falešnou bankovku už po hmatu
• bankovky mají mnoho ochranných prvků – vodoznak, ochranný okénkový proužek, optické proměny, apod.
• otočte bankovku proti světlu a musíte vždy vidět souvislý okénkový proužek (je to ten úzký kovově vyhlížející přerušovaný proužek, který vede bankovkou odspodu nahoru a je na něm malými číslicemi uvedena nominální hodnota bankovky)
• vodoznak uvidíte opět při otočení bankovky proti světlu, při čelním pohledu bývá umístěn na levé straně bankovky hned pod velkými číslicemi, které uvádějí nominální hodnotu, je na něm vyobrazena vždy tvář osobnosti shodná s osobností na čelní straně
Zdroj: Policie ČR