Zrušení prodeje a návratu pivovaru do rukou města se žalobou domáhá společnost Pivovar Holba. Jejími odpůrci jsou město Náchod a liberecká firma LIF, která pivovar v roce 2009 od města koupila.

K opětovnému projednání do Hradce Králové spor letos vrátil Nejvyšší soud, který předchozí rozsudky vrchního soudu a krajského soudu zrušil. Původní rozsudky žalobu Holby zamítly.

Holba byla jedním z uchazečů o pivovar. Primátor, který má asi 80 zaměstnanců, se profiluje jako výrobce speciálních piv, která teď tvoří asi 36 procent jeho produkce. Ta činí více než 130 tisíc hektolitrů ročně.

Právní zástupkyně Holby se včera snažila prokázat, že smlouva o prodeji pivovaru z 23. února 2009 byla antedatována. Požádala o to, aby ke spisu byl pro vyjasnění všech okolností připojen spis z trestního řízení, kterému čelil bývalý náchodský starosta Oldřich Čtvrtečka (ODS).

Krajský soud si nyní trestní spis od náchodského okresního soudu vyžádá a všechny strany sporu se s ním budou moci seznámit. jednání bylo odročeno na  březen.

Zástupci firmy LIF i radnice označili takový krok za nadbytečný a nehospodárný a zdůraznili, že starosta Čtvrtečka byl v kauze pivovar u soudů všech obvinění pravomocně zproštěn. Čtvrtečka letos v únoru zemřel.

Pivovar prodalo město liberecké firmě LIF za 150 milionů korun. Společnost Pivovar Holba nabídla 185 milionů korun. Podle tehdejšího vedení radnice by však město při akceptování podmínek Holby za pivovar dostalo pouze 136,5 milionu korun.

Pokud by soudy smlouvu označily za neplatnou, hrozilo by, že by si LIF a město musely vrátit peníze a pivovar. Radnice však 150 milionů korun, které za pivovar dostala, už nemá. Za peníze  město postavilo novou základní uměleckou školu a opravilo budovu polikliniky. Náchodský starosta Jan Birke (ČSSD) již dříve uvedl, že vrácení sporu není pro město dobrá zpráva.