Státní zástupce na konci srpna obžaloval čtyři lidi, že zmanipulovali tendr v hodnotě 322 milionů korun. Vítězná firma podle obžaloby dostávala přednostně informace od státního úředníka a tendr jí zadavatel vlastně ušil na míru.

“Čtyři osoby jsou podezřelé z trestných činů sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškození finančních zájmů Evropské unie,” uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Pokud soud vinu obžalovaných uzná, hrozí jim až osm let vězení.

Podle policejní vyšetřovatelky podezřelí zřejmě sjednali výhodu pro jednu firmu na úkor ostatních sedmi soutěžitelů. Jeden z obžalovaných pracoval pro státní instituci a měl informace i možnost ovlivnit výběrové řízení a zadávací podmínky.

Informace předával další osobě, od níž se dostávaly k firmě, která tendr později vyhrála. „Tyto informace získané v časovém předstihu byly využity pro tvorbu soutěžní nabídky, která ve výběrovém řízení zvítězila,“ vysvětlil Jan Daněk.

Národní památkový ústav (NPÚ) po soutěži podepsal smlouvu na zhotovení oprav se sdružením firem Hochtief CZ - Gema art group.

Vyšetřovatelé podle zdrojů ČTK tvrdí, že hlavní inženýr celého projektu a zaměstnanec NPÚ Dalibor Dubový poskytoval informace dalšímu obžalovanému Petrovi Semeniukovi, který je přeposílal statutárnímu řediteli Gemy Zdeňku Fučíkovi a člence její dozorčí rady Kateřině Richterové. Gema pak informace na úkor ostatních zájemců využila k tvorbě soutěžní nabídky, která v tendru zvítězila.

Obnova Kuksu stála více než 322 milionů korun, z čehož bylo více než 314 milionu korun hrazeno z prostředků EU.

Mluvčí NPÚ Jana Hartmanová Deníku sdělila, že úřad poskytl policii při vyšetřování požadovanou součinnost. „V tuto chvíli nemáme informace o obviněných osobách a o tom, že by byl obviněn pracovník NPÚ, ani že by zakázka byla zmanipulována,“ uvedla mluvčí.

Barokní areál byl znovuotevřen po náročné dvacetiměsíční rekonstrukci na jaře roku 2015. Loni Kuks získal za svou obnovu „památkářského Oskara“, prestižní evropskou cenu Europa Nostra. Udělení hlavní ceny bylo spojeno s odměnou deset tisíc eur.

NEVYZPYTATELNÝ VINOHRAD. Zatímco vloni vinohrad Stanislava Rudolfského v Kuksu neodolal jarním mrazíkům, letos dost možná nabídne rekordní úrodu.
Rok soužení vystřídá rekordní úroda. Kukský vinař se těší na sklizeň