„Pašeráci se je snažili ukrývat v konstrukčních dutinách aut nebo v osobních zavazadlech. K úspěšným záchytům často přispěli také služební psi speciálně vycvičení na vyhledávání omamných a psychotropních látek,“ uvedla mluvčí Celního úřadu pro Královéhradecký kraj Jitka Fajstavrová.

Například v prosinci na Trutnovsku našel služební pes v zavazadlovém prostoru auta černý sáček obalený potravinářskou fólií, který obsahoval 6450 vyloupaných kusů léků Apselan. „Z pseudoefedrinu, který bývá extrahován z těchto tablet, by bylo možné vyrobit přibližně 280 gramových dávek metamfetaminu pro drogově závislé,“ prohlásila mluvčí.

Vezli léky s pseudoefedrinem, vyhmátli je celníci.
Vezli léky s pseudoefedrinem, vyhmátli je celníci

Bez platného pracovního povolení nebo v rozporu s ním u nás loni pracovalo 115 cizinců. „Mezi nelegálně pracující, kteří nejčastěji porušovali zákon o zaměstnanosti, patřili Ukrajinci,“ upřesnila Fajstavrová. Při první dubnovém zásahu zjistili celníci 24 ukrajinských dělníků bez pracovní povolení ve firmách navazujících na automobilový průmysl. O týden později našli 14 Moldavanů pracujících na černo na stavbě. Celníci prováděli kontroly také v průmyslové výrobě, dřevovýrobě a v zemědělství.

V roce 2017 bylo při kontrolách odhaleno 11 herních automatů, které byly v provozu bez příslušného povolení. Loni už jich ale bylo 77. Například při březnovém zátahu zadrželi během dvou dnů čtrnáct automatů, v září na Trutnovsku a Jičínsku jedenáct tzv. kvízomatů. Právě ty bývají obecně nejčastějším zadrženým zařízením. „Kladou hráčům snadné vědomostní otázky, v okamžiku zodpovězení se však chovají jako tradiční výherní automaty,“ oznámila mluvčí.

Léky s pseudoefedrinem ukryli do konstrukčních dutin vozidla, označil je služební pes.
Léky k výrobě drog schovali do blatníku. Pes je ale našel

Celníci rovněž přišli na 143 případů porušení evidence tržeb. Identifikovali také nezákonné přepravy u více než 122 tisíc kilogramů hovězího, vepřového či drůbežího masa a více než 302 tisíc vajec. Zajistili také více než jeden a půl tisíce výrobků pro podezření z porušení práv k ochranným známkám nebo průmyslovým vzorům. „Škoda, která by byla majitelům práv duševního vlastnictví způsobená prodejem tohoto zboží, by dosahovala částky téměř 2,5 milionu korun,“ dodala Jitka Fajstavrová. Mezi nejčastější zajištěné komodity patřila sportovní obuv a hračky. Například loni v srpnu celníci zabavili ve Vrchlabí 157 párů bot, které se podobaly značkám Asics a Salomon, a jejichž prodejem mohla vzniknout škoda za půl milionu korun.

Celníci našli v autě léky s pseudoefedrinem a pervitin.
Převážel léky k výrobě drog a pervitin