Dostali se do finančních potíží, to je obvyklá pohnutka zločinců. Oba za sebou měli už minulost, v níž násilí a krádeže měly místo.

Proto se František Navrátil a Petr Procházka rozhodli, že půjdou společně do akce. Ta začala podáním inzerátu: Prodáme auto. Skončila však procesem 
u hradeckého krajského soudu. Ten poslal Navrátila na pět let za mříže a Procházkovi vyměřil ještě o dva roky delší trest.

Muži se totiž stali pachateli jednoho z těžkých zločinů, loupeže. Hrozil jim až dvanáctiletý trest.

Šlo o to, že 19. prosince minulého roku nalákali
do areálu skládky v Českých Libchavách na Orlickoústecku zájemce o Nissan GT-R, což je luxusní sportovní bourák. Auto mu nabídli 
za 1,2 milionu korun, bylo domluveno, že ho předají 
na místě.

Proto sem dorazil zájemce o vůz s dalším mužem, který ho doprovázel. Procházka s Navrátilem je překvapili, natáhli kukly a zaútočili.

„Namířenými střelnými zbraněmi donutili vystoupit z vozidla, kterým na místo přijeli, přiměli je lehnout si na zem, kde jim spoutali ruce plastovými stahovacími pásky a poté donutili J. Č. (zájemce o auto - pozn. red.), aby jim vydal peníze připravené na koupi inzerovaného automobilu," uvedl státní zástupce Milan Vacek.

Poté naskočili do bílé Škody Superb, kterou přijeli na místo okradení, a odjeli. Když utíkali, tak po nich ještě okradení muži vypálili
z pistole a jednoho z nich lehce zranili. Proto byly ve škodovce jejich stopy. Auto pak nechali – lehce nabourané – v nedalekém lese, kde nasedli do svého připraveného vozu.

Procházka s Navrátilem přesto tvrdili, že byli v lese shánět vánoční stromky a našli odstavené auto. Jenže Navrátil u soudu otočil a přiznal se. „Mrzí mě to. Měl jsem finanční problémy," řekl. Popsal i, jak oběti spoutal páskou, jen nesouhlasil s výší sumy, již měli uloupit.

Podle okradeného byla škoda 1,2 milionu, tedy suma, za níž měl koupit auto. Jenže Navrátil mluvil jen
o 450 tisících.

Do akce šla „zásahovka", pachatelé mají za sebou nebezpečnou minulost
Byla to společná akce. Policistům z Pardubického kraje pomáhali při zadržení dvojice lupičů kolegové 
z Královéhradeckého. 
A duo chytili na území Olomouckého kraje…
Do akce šla zásahová jednotka z Hradce Králové, důvodem byla podle všeho minulost obou mužů, tedy jejich potenciální nebezpečnost.
„Oba mají za sebou trestní minulost majetkového a násilného charakteru," řekla mluvčí policie Jana Drtinová.
Zločin se stal 19. prosince minulého roku, pachatelé byli dopadeni 9. února toho nynějšího.