Obžalovaným hrozí přísné tresty - mohli by jít do vězení až na deset let. Zatím však zůstávají v nejistotě, protože hlavní líčení ani tento týden neskončí. Předseda senátu Zdeněk Šulc včera řekl, že se bude odročovat a v listopadu k soudu přijdou další svědkové.

Finta s řezačkou

Muži byli zadrženi před čtyřmi lety při rozsáhlé policejní akci s názvem Tabáček. Podle obžaloby od roku 2012 zpracovávali v obci Řídký na Svitavsku řezaný tabák, ovšem bez vědomí správce daně a celníků.

Obvinění legálně dováželi tabákové listy. „Měly být určeny na vykuřování skleníků,“ řekla včera soudu svědkyně, která ve firmě pracovala. Uvedla, že asi dvakrát namísto listů pracovala s řezaným tabákem. „Trvalo to vždy asi jen hodinu,“ upřesnila žena. Podle ní se za hodinu naplnily řezaným tabákem dvě až tři bedny, každá po naplnění obsahovala až metrák materiálu.

Společnost vlastnila s povolením celníků řezačku na tabák. Podle státního zástupce však obžalovaní ve firmě instalovali nové rozvodné skříně, takže ke spuštění řezačky nemuseli použít zaplombovaný hlavní vypínač, ale stačil jim prodlužovací kabel. Řezačka tedy oficiálně nebyla v provozu. Tuny řezaného tabáku, který je vhodný ke kouření, rozvážela nákladní auta po republice i do zahraničí.

Falešné obaly

Dva obžalovaní navíc obstarali z Anglie a Španělska originální balení tabáku značek Amber Leaf a Golden Virginia a nechali podle nich vyrobit vlastní obaly, které pak plnili tabákem a distribuovali. „Zasáhli tak do zákonem chráněných práv k ochranné známce,“ píše se v obžalobě.

Případ je velmi rozsáhlý - policie po skončení vyšetřování předala státnímu zastupitelství spisový materiál, který má 15 730 listů ve 46 svazcích.