Soud: Není jisté, zda by vedl řádný život

Třiačtyřicetiletý Novák byl odsouzen k osmi letům odnětí svobody. Na svobodu by měl vyjít 19. listopadu roku 2019, o propuštění tedy požádal po uplynutí třetiny trestu. „Trest jsem si zavinil sám a na svých bedrech si jej ponesu do konce života," řekl včera soudcům.

Jeho žádost doporučil i ředitel pouchovské věznice, kde si Novák trest odpykává. Státní zástupkyně naopak navrhla, aby soud Novákovu žádost zamítl. „Účelu trestu nebylo dosavadním výkonem dosaženo," prohlásila žalobkyně.

Soudci se k jejímu návrhu přiklonili. Předseda senátu Karel Peřina upozornil, že žádosti o propuštění po vykonání třetiny trestu se vyhovuje pouze ve výjimečných případech, Novák se však podle něj dopustil velmi vážného činu, který měl fatální následky. Podle soudců navíc není jisté, zda by po propuštění vedl řádný život, protože trpí poruchou osobnosti a ve vězení se nemohl podrobit ochrannému psychiatrickému léčení. Je tedy možné, že by nadále nebral v úvahu své onemocnění epilepsií a stejně jako před uvězněním by nerespektoval pokyny lékařů. „Není vyloučeno, že bude opět požívat alkohol a způsobí nehodu," upozornil předseda senátu.

Novák se k rozhodnutí soudu nevyjádřil a ponechal si lhůtu k podání stížnosti.

U psychiatrů s žádostí neuspěl

Nehoda se stala na podzim roku 2011 v Hradci Králové. Novák podle obžaloby po vyzvednutí kamaráda z baru v klidné části města prudce zacouval přes křižovatku, kde na přechodu pro chodce srazil dva chlapce, kteří přes něj přecházeli se svými prarodiči. Pak obě děti ještě přejel. Chlapci na následky zranění zemřeli.

Novák trpěl epilepsií, přesto získal řidičský průkaz a navíc požíval alkohol. U soudu tvrdil, že v době nehody cítil, že se blíží epileptický záchvat, podle znalců však záchvat neměl.

Novák řídil auto i přesto, že ho lékař už v roce 2010 informoval, že kvůli epileptickým záchvatům ztratil způsobilost k řízení. „Okolnosti, za jakých mu byl povolen řidičský průkaz, dodnes nejsou jasné," upozornil včera Karel Peřina.

U soudu zaznělo, že v případě propuštění by Novák bydlel se svou přítelkyní a jejím dítětem na Hlinecku a měl by zajištěnu práci jako stavební dozor. Ve věznici pracuje v kuchyni, vzdělává se v oblasti bezpečnosti silničního provozu, navštěvuje kroužek stolního tenisu a karetní klub. Už několikrát prý byl kázeňsky odměněn.

Soud mu vzhledem k jeho duševní poruše nařídil ochranné psychiatrické líčení v ambulantní formě. Podle vedení věznice se Novák s tímto požadavkem obrátil na několik psychiatrů, nikdo z nich ho však léčit nechtěl.