Policie prověřila zboží, které nabízí obchod na pěší zóně v centru města Hradce Králové. Odebrané vzorky posléze odeslala na chemickou expertizu do toxikologických laboratoří, kde se zkoumají účinky a složení nabízených produktů.

„Z našeho pohledu jsme pevně vázáni legislativou a máme daný seznam zakázaných látek. Na něm se nic z prodeje obchodu nevyskytuje. Zakázanou látku jsme tedy nenašli, nicméně účinky zkoumáme. Je však otázkou lékařského posudku, jak ty látky působí dohromady,“ přiblížila Ivana Ježková, tisková mluvčí krajské policie.

Dostupnost nelegálních drog v ČR je dle statistických údajů značná. Existuje vysoká pravděpodobnost, že dospívající generace se s jejich nabídkou ve svém životě někdy setká. Protože se jedná o látky, které jsou na trhu nové, nikdo neví, jaké budou jejich dopady na lidský organismus, zejména centrální nervovou soustavu a vnitřní orgány.

„Dle informací od našich klientů jsou produkty prodávány ve formě tablet, sypkého prášku, nebo sušených částí rostlin. Ačkoli prodejci uvádějí na obalu výrobků, že nejsou určeny ke konzumaci lidmi, naši klienti tvrdí, že účinky těchto produktů z řad „koupelových solí“ jsou podobné účinkům amfetaminů, čili budivých látek, například pervitinu, a bylinné směsi se co do účinků vyrovnají marihuaně, protože mají halucinogenní efekt,“ uvedla Lucie Poláková, pracovnice K-centra Laxus.

K nám se tyto obchody, které nabízejí „legální zboží“, dostaly z okolních zemí. „Je veřejně známo, že se jedná o podnikatelskou aktivitu, která se do ČR rozšířila z Polska jako reakce na skutečnost, že předměty nabízené v těchto obchodech obsahují látky, které byly v Polsku s ohledem na jejich nebezpečnost a potenciál návykovosti zařazeny na seznam zakázaných látek,“ doplnil Jiří Kotala, koordinátor prevence kriminality. S největší pravděpodobností bude stejný postup realizován i u nás.

ČTĚTE TAKÉ:
Drogové opojení 'za babku' a legálně. Co s tím?