Hlavními obžalovanými jsou Libor Stryka, Tomáš Polívka, Jaroslav Blažek a Vladimír Akrman. Ti na pardubických pracovištích a kontaktních místech pojišťoven Alianz, České spořitelny a Kooperativy uzavírali smlouvy o havarijním pojištění vozidel i o placení pojistného. Pak sami nebo s dalšími obžalovanými osobami zinscenovali fingované dopravní nehody jako škodní událost.

„Celková škoda, která vznikla pojišťovnám vyplacením pojistného, přesahuje pět milionů korun. Výplatu zhruba milionu šesti set tisíc korun pojišťovny neuskutečnily, protože trestná činnost vyšla najevo,“ řekl státní zástupce Milan Šimek.

V úterý je na pořadu zahájení líčení s jinou početnou bandou podvodníků, která působila především na Náchodsku. Pětice lidí, z toho dílem nebezpečných recidivistů, je obžalována z padělání pětisetkorunových bankovek a jejich následného udávání v obchodech a restauracích. Jsou stíhání z trestných činů padělání peněz, ačkoliv většina z nich jen ve formě spolupachatelství, a pro podvod.

„Během září a října 2008 v okrese Náchod obžalovaný Radek Matyska pomocí počítačové sestavy, scaneru a tiskárny zhotovil nejméně 50 kusů padělků bankovek české měny nominální hodnoty 500- Kč, stupně nebezpečnosti 4, s vytištěním většiny ochranných prvků na principu inkoustového tisku, kdy ochranný okénkový proužek byl napodoben kresbou stříbrné barvy,“ píše se v obžalobě.

A ve středu přijde na řadu třetí velká kauza týdne. Tentokrát drogová. Dvojice dealerů vloni vařila a pak prodávala pervitin. Drogu vyráběli z volně prodejných léků Modafen, Nurofen, Panadol nebo Paralen plus, za jeden gram drogy si účtovali od 1000 korun výše, případně ji darovali za různé protislužby.