ŽENA SI CHTĚLA VZÍT ŽIVOT, CHODILA U TRATĚ

Nejprve krátce po 21. hodině přijala dozorčí služba žádost od kolegů ze státní policie o pomoc při pátrání po ženě, která oznámila, že chce spáchat sebevraždu. „Tři hlídky strážníků společně s hlídkou Policie ČR okamžitě začaly prohledávat město a přilehlé okolí. Prvotní informace byly, že se žena má pohybovat v blízkosti železniční tratě," popisují strážníci.

Asi po půl hodině zjistili, kde by se mohla nacházet. Pomohli jim svědci, kteří ženu odpovídající popisu viděli. Díky tomu ji jedna z hlídek nalezla v pořádku. „Žena byla kvůli svému špatnému psychickému stavu následně předána do péče lékaře," dodali.

NEVZAL SI LÉKY, VIDĚL ADOLFA HITLERA

Už v průběhu pátrání po pohřešované ženě musela být jedna hlídka strážníků odvolaná. Na linku městské policie totiž dozorčí služba přijala oznámení o muži, který se léčí s psychickými problémy. Ten prý tvrdil, že se v jeho bytě nachází Adolf Hitler a chce mu nožem uříznout hlavu.

„Oznamovatel měl strach, aby muž neublížil sobě, nebo někomu jinému. Hlídka po příjezdu na místo s mužem hovořila a vyšlo najevo, že se skutečně léčí s psychickou poruchou, ale nevzal si léky," sdělili strážníci a upřesnili, že muž byl zcela v klidu a nejevil žádné známky agrese ani vůči sobě, ani vůči okolí.

Strážníkům prý přislíbil, že si léky vezme. Strážníci také dali vědět oznamovateli a poučili ho, aby v případě dalších problémů okamžitě volal městskou policii.

STRÁŽNÍK MUŽI ODŘÍZL SMYČKU KOLEM KRKU

A do třetice v ranních hodinách přijal dozorčí městské policie další hovor na tísňovou linku 156 od muže, který jej požádal, aby vyřídil jeho rodině, že je miluje a miloval, ale že se rozhodl ukončit svůj život. Následně zavěsil.

Všechny tři hlídky začaly po muži pátrat, a to po celém území města, jelikož z telefonátu prý nebylo patrné, kde se přesně nachází. Strážníci vyrozuměli i hlídku Policie ČR. Po několikátém pokusu se podařilo dozorčímu s mužem opět telefonicky spojit. Mluvil velice zmateně a nesrozumitelně. Komunikace s ním byla velmi obtížná.

„Díky skvělé práci a komunikaci dozorčího se podařilo blíže určit místo, kde se muž nachází. Také se podařilo s ním stále mluvit. Opakoval, že se rozhodl zabít a žádal o to, aby dozorčí vyřídil vzkaz jeho rodině," líčili na sociální síti jaroměřští strážníci.

Po určení alespoň přibližného místa se strážníci rozdělili a prohledávali okolí. Jednomu z nich se podařilo muže najít. Už prý ztrácel vědomí. Na místo přiběhl i další z kolegů a ihned odřízl smyčku, kterou měl nešťastník kolem krku.

Strážníci muži okamžitě poskytli první pomoc a v rámci možností i prvotní krizovou intervenci. Na místo byla okamžitě přivolali zdravotnickou záchrannou služba s lékařem, která ho ho ošetřila a převezla na další vyšetření.

Jaroměřským městským policistům se tím podařilo zachránit lidský život, který by bez jejich pomoci zřejmě zcela zbytečně vyhasl.