Podle velitele strážníků Michala Škody to odpovídá skutečnosti, že městská policie je v povědomí veřejnosti plně zakotvena. Strážníci vloni registrovali 17případů, které měly znaky trestného činu, a proto byly předány stejně jako deset řidičů pod vlivem alkoholu Policii České republiky.

Kromě toho strážníci řešili 253 dopravních přestupků. „Nejčastějšími dopravními přestupky byly zastavení a stání na místech, kde to není povoleno, parkování na chodníku a neosvětlení cyklisté,“ přiblížil dopravní problémy velitel MP.

Dalších přestupků bylo 182, za něž byly uloženy blokové pokuty ve výši od 100 do 1000 korun.

Největší problémy mají strážníci s volně pobíhajícími psy v ulicích města. „Je to tradičně nejčastější přestupek. Většina nalezených psů není označena známkou a je dost těžké najít majitele, pokud se nepřihlásí sám. Řešením by mohlo být čipování psů,“ domnívá se Škoda.

MP využívá již několik roků pult centrální ochrany, na který jsou napojeny nejen firmy, ale také soukromé osoby. Vloni strážníci přijali 307 signálů, z nichž většina se ukázala jako planý poplach. Pouze u čtyřech případů bylo zjištěno narušení střeženého objektu. Jednou byl pachatel na místě zadržen.

Ve spolupráci s Oblastní charitou pokračoval také projekt tísňových tlačítek. „Díky tomuto projektu mohou senioři v pečovatelských domech pomocí tísňového tlačítka přivolat pomoc při krizových nebo zdravotních potížích. V minulém roce toho využilo 32 seniorů,“ dodal Michal Škoda.

Jak uvedl Libor Jirásek, vedoucí oddělení Policie ČR, během roku 2009 nedošlo na území města k žádnému vážnějšímu narušení veřejného pořádku. Policisté se zabývali 57 dopravními nehodami, což je o 31 méně než v roce 2008. Pod vlivem alkoholu se stalo pět nehod a policisté odhalili celkem 18 řidičů, kteří před nebo při jízdě pili alkohol. V Červeném Kostelci bylo spácháno 193 trestných činů, to je nárůst o 32 činů. Objasněno bylo 90 případů. Největší podíl na trestné činnosti měly majetková kriminalita a krádeže. Mimo to bylo zaznamenáno 390 přestupků