„Podle všeho to tak vypadá, že se jednalo o střelbu,“ potvrdil provozovatel dopravní společnosti P-transport Radim Prokopec. „V noci mi volal řidič, že slyšel ránu a že se mu vysypalo sklo ze zadních dveří. Řekl mi, že má podezření, že se jednalo o výstřel. Jsou vysypaná dvě okna, takže každé křídlo dveří muselo dostat zvlášť ránu. Samozřejmě, že hned zastavil a zavolal policii a my jsme poslali náhradní autobus pro cestující,“ dodává Radim Prokopec. „Přijeli policisté, vše si nafotili, sepsali, chvíli to vyšetřovali a pak s autobusem řidič odjel domů do Broumova,“ popsal noční anabázi dopravce.

Jak potvrdila policejní mluvčí oznámení o poškozeném autobusu přijali policisté krátce před 23. hodinou. „U linkového autobusu, který jel z Hradce Králové do Broumova, zatím neznámý pachatel neznámým způsobem a předmětem poškodil zadní dvoukřídlé dveře tak, že došlo na náměstí Komenského v Hronově k vysypání skla. V autobuse cestovalo 18 lidí. Nikdo z nich nebyl zraněn,“ uvedl k noční události Iva Kormošová. Policisté místo ohledali a zahájili úkony trestního řízení pro přečin poškození cizí věci, ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a výtržnictví, za což pachateli hrozí dva roky vězení. „Případ prošetřujeme a pracujeme také s verzí, že sklo mohlo být prostřeleno, protože jsme v něm našli dva kruhovité otvory o průměru 4 mm,“ potvrdila domněnku autodopravce, že na autobus někdo opravdu vystřelil. „Jak a odkud k útoku došlo je nyní předmětem vyšetřování a policisté jsou na jeho začátku,” uvedla Iva Kormošová, která požádala případné svědky o pomoc při objasnění případu.

Současná podoba křižovatky u nemocnice
Křižovatku u nemocnice v Jaroměři předělají na kruhák. Stavět se začne v květnu

„Žádáme občany, kteří by mohli poskytnout informaci, aby zavolali na linku 158, nebo se přímo dostavili na jakoukoliv policejní služebnu."

Oprava měsíc starého autobusu bude stát kolem 70 tisíc korun. „Musíme totiž vyměnit i sklo na druhé straně autobusu, protože tam jsme našli také poškození,“ zmiňuje Prokopec, že předmět, který rozbil okno prolétl skrz autobus až do protějšího okna. To se sice nevysypalo, ale bylo viditelně poškozeno. „Podle mě to byla stopa po výstřelu. Říkali, že se možná jednalo o vzduchovku, ale to se mi nezdá. Spíš bych to viděl na nějakou malorážku,“ domnívá se provozovatel dopravní společnosti P-transport, která přepravuje cestující ve svých červeno-oranžových autobusech od roku 2000. Za tu dobu podobný případ Radim Prokopec nepamatuje. „Občas se stane, že nějací vandalové hází třeba na dálnici kameny z mostu, ale střelbu máme poprvé. Jednou jsme měli vysypané okno, když v Chlumci nad Cidlinou sekali technické služby trávu, od sekačky odlétl kámen a trefil se také přesně do projíždějícího autobusu,“ vzpomněl i nechtěnou nehodu.