„Čtvrtého ledna 2010 ve večerních hodinách někdo zavolal na linku 112 a ohlásil požár v objektu bývalé sušárny. K požáru vyrazili profesionální hasiči z Broumova a dobrovolní hasiči z Teplic nad Metují a Adršpachu. Při požáru shořelo uskladněné seno a celý objekt doznal značného poškození. Škoda způsobená požárem, se vyšplhala na téměř 240 000 korun,“ připomněla Deníku tisková mluvčí náchodské policie Eva Prachařová více než dva měsíce starou událost.

Po ohledání požářiště vyšetřovatel hasičů konstatoval, že oheň někdo buď z nedbalosti nebo úmyslně založil.

„Policisté začali pátrat po tom, kdo a proč by mohl chtít objekt zapálit. Nikdo si však zatím požár nespojoval s další událostí, která se ve stejný den stala jen o pár stovek metrů dál,“ pokračovala Eva Prachařová.

Druhý den ráno 5. ledna totiž zjistila pracovnice pošty, že v trezoru chybí finanční hotovost, stírací losy a další, vše za téměř 280 000 korun. Podezřelé bylo, že pachatel, který trezor vykradl, se do něj dostal bez užití násilí.

Stejně tak jako do trezoru vnikl před tím bez potřeby násilí pachatel i na poštu.

„Způsobně si odemkl a zase za sebou zamkl. Policisté začali po pachateli, či pachatelích pátrat. Způsob provedení, žádné násilí ani páčení, to vše nejvíce nasvědčovalo tomu, že by pachatelem mohl být někdo, kdo má na poštu snadný přístup,“ připomněla Eva Prachařová, že už od začátku se vyšetřování klonilo k této variantě.

Pátrání v okruhu podezřelých však dlouho neneslo žádné výsledky. „Zásadní obrat nastal až tehdy, když si kriminalisté spojili požár z předešlé noci se skutečností, že osoba, která u sebe měla klíče, je obětavým dobrovolným hasičem,“ uvedla Eva Prachařová. S možnou spojitostí požáru a krádeží na poště sice policisté v jedné z vyšetřovacích verzí také počítali, zdála se však příliš nepravděpodobná. „Nakonec se ukázalo, že sledování této stopy byla cesta správným směrem,“ dodala policejní mluvčí.

V současné době policie obvinila jednoho mladistvého ve věku 15 let a čtyři další ve věku 19, 33 a 47 let z trestných činů krádeže, porušování domovní svobody a poškozování cizí věci. „Vzhledem k tomu, že byli obviněni jako členové organizované skupiny, dospělým hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let. Mladistvému pak trest poměrně nižší, až čtyři roky,“ uvedla Eva Prachařová.