„Odebrání zvířat proběhlo na základě domovní prohlídky, kterou provedla Policie České republiky. Prohlídku a následné odebírání psů umožnil soud na základě trestního oznámení podaného, které podala Státní veterinární správa na základně předchozí kontroly. Při ní zjistila vážná porušení legislativy,“ sdělil Petr Majer ze Státní veterinární správy.

Majitelka rozhodnutím soudu přišla o 53 zvířat, z toho 17 psů, 30 fen a šest štěňat, vesměs kříženců. „Všechna dospělá zvířata byla na pohled v průměrném výživném stavu, byla silně zablešená, nesocializovaná a velmi bázlivá. Někteří jedinci reagovali na manipulaci agresivně,“ objasnil Petr Majer.

Celé akce se účastnila také zástupkyně spolku Pes nejvěrnější přítel. Ten pomáhá s umísťováním psů do dočasné péče. „Pozitivní je, že vše proběhlo relativně klidně a bez nadměrného stresování zvířat,“ uvedl ředitel Krajské veterinární správy pro Královéhradecký kraj Aleš Hantsch.

Odebrání zvířat předcházelo vážné porušení zákona na ochranu zvířat v míře, kterou lze kvalifikovat jako trestný čin. „Navzdory přítomnosti Policie ČR odmítla chovatelka vpustit veterinární inspektory do svého obydlí a i dalšími způsoby mařila výkon státního dozoru. Na základě okolností zjištěných při kontrole navíc bylo důvodné podezření, že se v budově nachází další psi, kteří mohou být v ještě horším stavu, než předvedená zvířata,“ dodal ke květnové kontrole Petr Majer.

Ilustrační foto.
Podnikatelé na horách bojují o přežití