V románu šlo sice o mnohem křiklavější zločin, ale princip je podobný. Krádež kola, jež se stala v minulém týdnu v Jaroměři jako by zapadla do kulis proslulé detektivky Záhada zamčeného pokoje.

V ní jde o vraždu muže, jež byl nalezen v zevnitř zamčeném pokoji. V Jaroměři se podobně záhadně ztratilo dámské kolo ze sklepní kóje.

„Nejprve totiž zloděj dosud nezjištěným způsobem překonal dozický zámek dveří zděné sklepní kóje a poté, co se dostal dovnitř, odcizil dámské horské jízdní kolo CTM v barvách červené a bílé," popsala tisková mluvčí náchodské policie Eva Prachařová. „Pak po sobě opět záhadným způsobem uzamkl a i s bicyklem byl pryč," doplnila.

Majiteli způsobil škodu ve výši 7 tisíc korun. Pokud bude pachatel dopaden, hrozí mu dvouletý trest.

Ukradené kolo se k majiteli může vrátit. Tady je recept, jak na to…

Na jaře vyřešili policisté sériovou řadu krádeží kol. Zatkli muže se ženou, kteří sebrali více než třicet byciklů prakticky v celém východočeském regionu. Škoda, již způsobili, se vyšplhala až na 430 tisíc korun.

„Již na začátku dokazování se náchodským policistům podařilo odhalit, kam kradená kola putovala. Dvojice je po naložení do auta odvážela do Hořic k obchodníkovi, cizinci, který se zabýval výkupem jízdních kol. Poté, co jich měl na skladě dostatečné množství, naložil je a odvážel na Ukrajinu, kde je prodával," popsala praktiky mluvčí policie Ivana Ježková.

Přesto se některá kola k vlastníkům vrátila. A tak může dopadnout každý v případě že… „Policisté doporučují při nahlašování krádeže s sebou přinést fotografii odcizeného kola a veškeré doklady o koupi, ceně, výrobním čísle rámu aj. Policisté zanesou všechny údaje o odcizeném bicyklu do databází. V případě nálezu se pak takové jízdní kolo může snáze dostat zpět k jeho majiteli," objasnila mluvčí policie Eva Prachařová.