"Hlídka policistů Královéhradeckého pohotovostního a eskortního oddělení pronásledovala v nočních hodinách ze středy na čtvrtek z Jaroměře ve směru na Kohoutov osobní vozidlo, jehož 29 letý řidič se svojí 22 letou spolujezdkyní velmi riskantní jízdou ohrožoval nejenom sebe, ale všechny ostatní účastníky silničního provozu," informovala krajská policejní mluvčí Ivana Ježková .

Po té, co řidič nezastavil na výzvu a pokračoval dál přes Jaroměř, policisté se za ním vydali a snažili se ho zastavit. Řidič nereagoval ani na světelné a zvukové znamení, ani na výzvy megafonem a ujížděl místy rychlostí vyšší než 200 km/h. Přes obce projížděl rychlostí hodně převyšující 100 km/h a když se ho policisté snažili předjet, vytlačoval je velmi riskantně mimo komunikaci.

Neúčinná byla i varovná střelba a řidič zastavil až po té, co policisté použili zbraň proti vozidlu. Za použití donucovacích prostředků ho vytáhli z auta a zadrželi ho. Bylo opravdu velkým štěstím, že se šílená jízda obešla bez následků.

Krátce na to pomocí testeru na drogy zjistili, že oba, jak řidič, tak spolujezdkyně, vykazují pozitivní hodnoty na přítomnost drog v těle. V kabelce mladé ženy také nalezli bílý krystalický prášek, který s podezřením, že by se mohlo jednat o pervitin, předali k odbornému zkoumání.

"V našich evidencích rovněž zjistili, že řidič má v současné době už dvakrát vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Policistům vypověděl, že si byl vědom, že řídí auto přes zákazy a také toho, že bude mít při kontrole pozitivní test na drogy. Aby se vyhnul sankcím, snažil se hlídce policistů ujet," dodala Ježková.

Řidič se nyní bude ze svého jednání zpovídat. Policisté ho totiž obvinili z maření výkonu úředního rozhodnutí, za který mu hrozí až dvouleté vězení. Okolnosti související s přítomností drog v těle i v kabelce spolujezdkyně dále vyšetřují trutnovští kriminalisté.