Jízdní kolo si ponechal kolo postavené na místě veřejnosti přístupném nedaleko nádraží. Sice bicykl neopřel jen tak, bez zajištění a uzamkl jej, ale pouze jednoduchým lankovým zámkem. Pak se od něj na patnáct minut vzdálil. Když se vrátil zpět, horské kolo v hodnotě osmi tisíc korun už bylo fuč. Policisté případ zaevidovali a vyšetřují jako přečin krádeže, kdy pachateli v případě dopadení hrozí až dvouletý trest odnětí svobody. Pro lepší ochranu svých jízdních kol policisté doporučují pořízení kvalitních zámků a dodržování základních bezpečnostních pravidel:

Při odstavení jízdního kola na ulici použijte vždy bezpečnostní zámek a snažte se kolo připoutat k pevnému bodu (bezpečnostní stojan, zábradlí, sloup). Jste-li ve společnosti dalších cyklistů, dávejte přednost fyzické přítomnosti někoho z vás.

Jestliže ukládáte jízdní kolo ve společných prostorách domu, dbejte na uzavírání vstupních dveří domu a stálé uzamčení společných prostor i samotných kol. Pořiďte si společný bezpečnostní stojan nebo bezpečnostní systém pro zajištění jízdního kola. Obdobné zásady dodržujte při ukládání kol na balkonech, ve sklepích a sklepních kójích a nepodceňujte zabezpečení zejména dveří a oken.

Zjistěte si, zda Policie ČR nebo obecní (městská) policie v místě vašeho bydliště neprovádí evidenci jízdních kol. Pokud ano, neváhejte a kolo si nechte zaevidovat. Neučiníte-li tak, minimálně si pro případ odcizení jízdního kola poznamenejte jeho výrobní číslo, barevné znamení, podle kterých byste mohli případně své kolo identifikovat. (pra)