Pětapadesát případů a škoda téměř dva miliony. To jsou prozatím aktuální údaje královéhradecké policie o počínání neznámých zlodějů, kteří v krajské metropoli od počátku letošního roku berou útokem kanceláře soukromých firem.

„Přitom zabezpečení dnes seženete i za deset tisíc. Zloději jinak obvykle vědí, kam mohou přijít,“ krčí rameny Martin Soukup ze společnosti, která se systémy ochrany zabývá.

Poslední případ byl evidovaný minulý týden, kdy se neznámý pachatel vloupal do objektu v ulici Na Rybárně. „Vykopl vstupní dveře do kanceláře, v místnosti vypáčil zásuvky stolů a z jedné z nich odcizil 3500 korun. Celkovou škodu firma vyčíslila na 7500 korun,“ popsala Anna Pešavová, mluvčí hradecké policie.

Panuje přesvědčení, že na vloupáních se podílí více zlodějů, kteří obvykle volí cestu dovnitř rozbitím dveří či oken, ale ví se i o vniknutí po hromosvodu na balkon.

Zatím nejvyšší škodu napáchal neznámý lupič na Pražském Předměstí na přelomu dubna a května. Lapkovi skončily v rukách čtyři notebooky, finanční hotovost, dataprojektor a další elektronika. Škoda? Tři sta tisíc.

Právě přenosné počítače, mobilní telefony a peníze nejen z pokladen jsou zcizovány nejčastěji, elektronika může být dále prodána. „Pachatelé jsou schopni obejít i elektronické zabezpečení a jakékoliv zámky, dostanou se skoro všude,“ myslí si Pešavová.

Kanceláře jsou vykrádané zejména večer, někdy jich pachatelé za jednu noc „zvládnou“ hned několik.

„Majitele firem upozorňujeme, aby si dávali pozor na zloděje, kteří jsou na útěku a mohou znovu kdekoliv udeřit,“ varuje závěrem Anna Pešavová.

Vzkaz firmám? Rozhodně by neměly váhat investovat

Hradec Králové – O tom, že instalace bezpečnostních systémů do areálů firem a jejich kanceláří se vyplatí, má jasno MARTIN SOUKUP z jedné ze společností zabývajících se těmito zařízeními. Přesto ani s nimi nemají majitelé vyhráno. Zloději si totiž kdykoliv mohou najít cestu, kterak i elektroniku překonat. V podobném duchu totiž hovoří i policisté vyšetřující různé případy.

Co byste lidem z firem poradil, aby předešli riziku vykradení?
Rozhodně by do zabezpečení měli inventovat, protože pokud vám někdo ukradne třeba jenom notebook, je škoda vyšší nebo stejná, a navíc nepřijdete o důležitá data. Zloději si totiž pochopitelně vytipovávají společnosti bez zabezpečení, nechodí do toho naslepo.

Jaké základní vybavení je potřeba pro zajištění bezpečnosti?
Minimálně je potřeba mít konfigurační klávesnici na ovládání a také ústřednu pro zpracování dat nebo zaznamenávací detektor. Pokud chcete jít ještě dál, lze pořídit i sirénu a další.

A jak je tomu v případě kvalitnějších systémů?
Ty už zaznamenávají třeba pohyb v jednotlivých místnostech, schodištích či skladech, otevření vstupních dveří a podobně. Například systém Jablotron nyní nabízí půlroční zkoušku na pultu centralizované ochrany. Ovšem u méně chráněných objektů je situace složitější. V patrovém domě můžete mít v přízemí vrátného, ale ten rozhodně neobchází všechny kanceláře.

Myslíte si, že jsou bezpečnostní zařízení v dnešní době využívaná v dostatečné míře?
Hojně. Lidé si jsou vědomi, že jim hrozí materiální škoda, v některých případech mohou dokonce přijít o citlivá data.⋌(ill)

Orientační ceny zabezpečení

* Nejlevnější systémy lze pořídit zhruba od pěti tisíc korun.
* Za kvalitnější služby mohou zájemci vydat až kolem 50 tisíc.