Trest je souhrnný. Hradecký krajský soud přihlédl k tomu, že Lang byl za jiné znásilnění odsouzen již v lednu letošního roku olomouckým soudem.

Podle obžaloby Lang v červnu roku 2007 v suterénu bytového domu na sídlišti v Hradci Králové pod pohrůžkou násilí přinutil dívku mladší patnácti let vstoupit do kabiny výtahu. Tam ji osahával a nekoitálním způsobem sexuálně zneužil. Pak děvčeti hrozil pomstou v případě prozrazení.

U tehdy žákyně základní školy se vlivem zážitku vyvinula posttraumatická stresová porucha s vysokou mírou úzkosti a sebevražednými úvahami. Státní zástupkyně tvrdila, že byl narušen dívčin osobnostní vývoj. Podle znalců může jít až o trvalou újmu na jejím duševním zdraví.

Poškozená dívka se hlavního líčení neúčastnila. S ohledem na její věk a duševní rozpoložení to odborníci nedoporučili. Její svědecká výpověď učiněná na policii byla předsedou senátu Miroslavem Ježkem přečtena. Po incidentu dívka mimo jiné popsala, že útočník byl mladší, krátce ostříhaný tmavovlasý muž.

Zdeněk Lang u soudu řekl, že žije v Šumperku. Poškozenou nikdy neviděl a nezná ji. Do Hradce Králové často dojížděl jako obchodní zástupce. Pohyboval se však prý jen mezi provozovnami klientů. Jestliže se zdržel více dní, přespával obvykle v Chlumci nad Cidlinou. Podle požadavků svého zaměstnavatele byl vždy formálně oblečen, nikdy nebyl v šortkách. Většinou ho provázel kolega, jen na některá jednání chodil sám.

Blízká příbuzná ve svědecké výpovědi popsala událost. Silně rozrušená a plačící dívka se vrátila domů a oznámila sexuální přepadení ve výtahu. V krátkém čase přijela přivolaná hlídka policie, po ní skupina policejních techniků. Ti sebrali biologickou stopu ve výtahu, na kterou je svědkyně upozornila. Svědkyně uvedla, že zneužitou dívku nesvěřili do péče psychologů nebo psychiatrů. S ohledem na svou profesi poskytla dívce příslušnou péči v domácím prostředí. Přesto se úzkostné stavy vracejí, a to především v situacích spojených s vyšetřováním případu.

V soudní síni byly čteny také záznamy výpovědí svědků z přípravného řízení na policii. Dívčina třídní učitelka o napadení nevěděla, kamarádce se poškozená asi po týdnu s příhodou svěřila.

Rozsudek hradeckého krajského soudu není pravomocný. Obžalovaný Zdeněk Lang se na místě odvolal, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

KAREL HRAZDĚRA, ZUZANA PLOCKOVÁ