Například v Mistřicích na Slovácku v horní části obce se v bočních uličkách rychle vytvořily na cestách malé potoky s deštovou vodou. Na zahradách se lidem tvořily kaluže vody a odtokové roury nestíhaly.

Na Bohuslavice u Zlína, které jsou v údolí se valila v sobotu kolem čtvrté hodiny odpoledne voda z okolních kopců. „Ucpaly se kanály a na jednom místě se vytvořila docela velká laguna. Mohlo to být horší, velká voda natekla v podstatě jen do jednoho baráku,“ konstatovala starostka Bohuslavic Jana Puškáčová. „Místní hasiči spolu s brigádníky už všechno uklidili, v 18.30 už bylo po všem,“ dodala krátce před 19. hodinou.

Prudký déšť zasáhl také Rataje na Kroměřížsku či Zdounky, voda podle prvotních informací potrápila také část Otrokovic.

Ilustrační foto
Tropické vedro, ale i bouřky a déšť. Česku hrozí povodně, varují meteorologové

Do terénu museli vyrazit také hasiči v Jihomoravském kraji. „Hodinu od prvního výjezdu, v souvislosti s bouřkami, evidujeme na třicet událostí v kraji a další stále přibývají. Většinou jde o popadané stromy. Ve Vyškově poškodil vítr střechu,“ informoval krátce po půl sedmé hodině večer mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Nejvytíženější jsou jednotky na Vyškovsku a Hodonínsku. Popadané stromy tak například uzavřely silnici mezi Bučovicemi a Ždánicemi.

V Libereckém kraji hasiči museli odčerpávat vodu ze zaplavených prostor. „Vyjíždíme k událostem v souvislosti přívalovým deštěm převážně na Liberecku a Jablonecku. Odčerpáváme vodu ze sklepů rodinných i bytových domů. Z neprůjezdných komunikací odklízíme spadlé stromy,“ uvedli tamní hasiči na Twitteru.

Již krátce před 16. hodinou spadly v Liberci na projíždějící auto větve. Prudce stoupají především malé vodní toky. Například Lužická Nisa vystoupala v Proseči nad Nisou během pouhých třiceti minut o více než metr. Zatímco v půl páté v ní bylo 25 centimetrů vody, před 17. hodinou to bylo 118 centimetrů . Podobná situace je i na Řasnici ve Frýdlantu, kde podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu bylo v 17 hodin 87 centimetrů. Na obou tocích tak byl vyhlášen první stupeň povodňové aktivity. 

Obzvláště tvrdě udeřily deště na Kutnohorsku, u Uhlířských Janovic totiž padaly i kroupy. Zaplaveny byly i zahrady, na některých místech mohli lidé pozorovat kroupy o velikosti dvou a více centimetrů. Informaci o tvrdém dopadu bouřek na Uhlířskojanovicko přinesli výzkumníci z Czech Thunderstorm Research Association.

Hasiči v Pardubickém kraji zasahují v souvislosti se silnou bouřkou už u zhruba u padesáti událostí. "V nejvíce postižených oblastech čerpáme vodu ze zatopených sklepů, garáží a domů. Většina jednotek, ať už profesionálních nebo dobrovolných, také pomocí motorových pil odstraňuje popadané stromy a polámané větve. Rozhodně ještě nekončíme, stále zasahujeme a zasahovat budeme," uvedli v sobotu navečer hasiči na svém webu.

K desítkám zásahů museli v sobotu navečer hasiči vyjíždět na Vysočině. Bouřky a silný déšť komplikovaly život nejen řidičům. Řeka Svratka se vylila ze břehů a zaplavila několik domů.

Prudký déšť zaměstnal hasiče v sobotu odpoledne téměř na celém území Zlínského kraje. Od 16.30 hodin přijalo krajské operační středisko hasičů přes šedesát oznámení, souvisejících s vydatným deštěm a bouřkami, které se přehnaly Zlínskem, Uherskohradišťskem i Kroměřížskem.

Výstraha trvá i nadále

Meteorologové vydali výstrahu před silnými bouřkami, která platí po celý víkend. Velmi silné bouřky hrozí od rána Jihočeskému, Plzeňskému a Karlovarskému kraji, později v průběhu dne pak platí vysoký stupeň nebezpečí pro celé území ČR.

Blesky na obloze během bouřky. Ilustrační foto.
Přelom června a července bude horký. Příští týden zasáhnou Česko bouřky

„Zítra čekáme převážně oblačnou oblohu, zpočátku zejména v jihozápadní polovině, postupně na většině území s přeháňkami nebo bouřkami, které mohou být i velmi silné. Později večer bude na severovýchodě srážek i oblačnosti ubývat. Nejnižší teploty budou 18 a 14 stupňů, nejvyšší teploty 22 až 26 stupňů. V bouřkách se ojediněle vyskytnou přívalové srážky s úhrny kolem 60 mm a kroupy,“ předpovídají meteorologové.