Právě tento neblahý stav veřejných financí nutí vládu hledat úspory. Už se rozhodla sáhnout do penzijního valorizačního mechanismu, ale to rozhodně stačit nebude.

Otázka pro tento týden: Jste pro zvýšení rodičovského příspěvku i za cenu prohloubení státního dluhu? Hlasujte v ANKETĚ pod článkem

Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) potvrdil záměr zredukovat tři sazby DPH na dvě, pravděpodobně ve výši 14 a 21 procent. Proti tomu se však vymezují lidovci, kteří by chtěli ponechat desetiprocentní sníženou sazbu.

A jejich předseda Marian Jurečka také prosazuje zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun na 350 tisíc. Má podporu ostatních koaličních stran kromě ODS.

Český premiér Petr Fiala.
Osm let místo devíti na základní škole by mělo stačit, řekl premiér Fiala

Co všechno už zaznělo v unikátních debatách Deníku s premiérem Petrem Fialou? Články a videa najdete pohromadě ZDE

„Budeme se tomu věnovat v dalších dnech a týdnech. Pokud chceme někde zvyšovat výdaje, musíme najít také úspory,“ vzkázal k tomu z Filipín předseda vlády. V případě navržené změny by roční výdaje jen pro nově narozené děti do roku 2026 vzrostly téměř o pět miliard. Na schůzce koaličních lídrů se na růstu této částky zatím shoda nenašla.

Jak to bude vláda řešit? Petr Fiala odpoví ve čtvrteční debatě Deníku v 10:30.

V pravidelných debatách Deníku s Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky na dané téma pro tento týden můžete posílat na mail: otazkypremierovi@denik.cz. Deník je poté položí panu premiérovi.