Pohonné hmoty a auta
Průměrná cena benzinu stoupla na 35,11 korun za litr, cena nafty dosáhla 33,56 koruny. Podle společnosti CCS byla dražší naposledy v listopadu 2018. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda očekává, že nyní poroste zejména cena nafty, po níž bude v zimě vyšší poptávka. Topná nafta se totiž v tomto období více využívá hlavně v průmyslu. „V zimě nelze vyloučit vzestup cen benzinu v Česku až ke 40 korunám za litr,“ zopakoval Kovanda.

Již nyní jsou přitom pohonné hmoty o 20 procent dražší než loni. Nahoru jdou i ceny aut, oproti loňskému roku podražila o šest procent. Na trhu není dostatek nových, ani těch ojetých, výrobci totiž nemají k dispozici dost nezbytných čipů.

Energetický regulační úřad - ilustrační foto.
Možné nefér jednání. Energetický regulační úřad prošetřuje několik dodavatelů

Bydlení
Stále rostou náklady na vlastní bydlení. Promítá se do nich také růst cen elektřiny a plynu, způsobený jejich skokovým zdražením na mezinárodních trzích, ale i výrobků pro údržbu a opravy bytu. Výrazně oproti minulému roku vzrostly také ceny vodného a stočného, a to v obou případech o 5,5 procenta. Odborníci očekávají, že si koncem roku budou muset lidé ještě připlatit. „Motorem celkové inflace se stanou ještě více než nyní náklady spojené s bydlením včetně dražších energií,“ tvrdí analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Zatímco cena plynu by v následujících letech mohla klesnout po zprovoznění nově dokončeného plynovodu Nord Stream 2, ohledně elektřiny jsou znalci skeptičtí. Prodražují ji rekordně drahé emisní povolenky i plánované odstavení jaderných elektráren v Německu. Podle některých znalců tak cena elektřiny může od léta do konce roku některým spotřebitelům stoupnout i o dvacet procent.

Potraviny
Lidé si museli připlatit také za některé potraviny. Oproti loňskému září zdražil o víc než 60 procent kupříkladu ledový salát, jen o něco menší zdražení se týkalo rajčat. Ještě méně, ale přesto výrazně podražila také cibule. O 14 procent jsou dražší i oleje a tuky, menší zdražení se týkalo i mléka či másla. S dalším zdražováním je třeba počítat ještě koncem roku. Kupříkladu vánoční kapr podle odhadů rybářů může letos stát 120 korun za kilogram, tedy o deset procent víc než loni.

Jaderná elektrárna Dukovany.
Plaťte víc za energii, nebo jděte jinam. Dodavatelé tlačí na vystrašené klienty

Stravování
Rostou také ceny jídel v restauracích. Podle srovnávače meníčka.cz tak lidé v poledním menu v restauracích za polévku a hlavní jídlo zaplatí obvykle v menších městech zhruba mezi 130 až 150 korunami. Zatímco v Praze se cena takového menu obvykle pohybuje kolem 200 korun, na venkově je možné oběd pořídit i jenom za polovinu této částky. Stoupají také ceny piva, například za Plzeňský Prazdroj si lidé na půllitr od začátku října připlatí téměř 50 haléřů. V hospodách to může prodražit pivo o dvě až pět korun.

Vzdělání
Na začátku školního roku museli jako obvykle sáhnout hlouběji do peněženek rodiče školáků. O dvě procenta vzrostly poplatky v mateřských školách, ještě o dvě desetiny procenta podražilo školné na soukromých gymnáziích a středních školách. Výuka jazyků je dražší dokonce o 4,1 procenta.