Hůlka byl dlouholetým podporovatelem stávající hlavy státu, v půlce října se však rozhodl jejich přátelství ukončit. Tehdy poslal Zemanovi ostrý vzkaz a uvedl, že hodlá vrátit státní vyznamenaní, které obdržel v roce 2016. "Opravdoví přátelé ale podle něj mají k sobě respekt a veřejně se nezesměšní jen kvůli tomu, že mají odlišný názor," napsal Hůlka v otevřeném dopise. 

Zpěvák Daniel Hůlka.
Hůlka vrátí Zemanovi státní vyznamenání. Zklamal jsi mě, Miloši, vzkázal

Reagoval tak na předcházející vyjádření Zemana v rozhovoru s Mladou frontou Dnes, kde prezident reagoval na Hůlkův nesouhlas s opatřeními proti koronaviru. "Pokud jde o jeho účast na protirouškové demonstraci, doporučuji mu, aby si dal studený a mokrý hadr na hlavu a stáhl se na nějakou dobu do soukromí," řekl tehdy Zeman.

Výzva společnosti

Kvůli nařízení vlády zpěvák později upustil od svého záměru vrátit metál 28. října a zrušil plánovanou cestu na Pražský hrad, k vrácení státního vyznamenání ale přesto došlo.

„Prostřednictvím Kanceláře prezidenta republiky mi bylo sděleno, že nemají zájem přijmout ode mě vyznamenání osobně. Kancléř Vratislav Mynář mě telefonicky informoval, že vyznamenání ode mě nikdy nepřevezme a požádal mě, abych ho zaslal poštou,“ popsal Hůlka na svých facebookových stránkách s tím, že k odeslání vyznamenání došlo ve středu 11. listopadu.

Pietní místo na pražském vojenském letišti Kbely, kam vojenský speciál přivezl 13. listopadu 2020 tělo rotmistryně Michaely Tiché, která předchozího dne zemřela na Sinaji po pádu vrtulníku mnohonárodnostních sil
Zesnulá vojačka Tichá dostane in memoriam medaili Za hrdinství, uvedl Hrad

Vrácení vyznamenání zpěvák v příspěvku označil za svou výzvu společnosti. „Mnoho z vás mi psalo, že vyznamenání z různých důvodů vracet nemám. K tomuto činu jsem se rozhodl proto, abych zdůraznil obsah svého otevřeného dopisu prezidentovi.Vrácení státního vyznamenání je mojí výzvou společnosti, aby nebyla lhostejná k tomu, jak čelní představitelé naší země jednají v době tzv. koronavirové krize a ničí lidské životy,“ uzavřel.

Státní vyznamenání v minulosti vrátil například malíř Pavel Brázda, jemuž se nelíbilo působení prezidenta Václava Klause. Stejně se zachoval i režisér Jan Němec, kterému vadilo, koho Zeman oceňuje. Několik lidí pak vyznamenání odmítlo z rukou prezidenta Zemana převzít.