Poměr nakažených k počtu testovaných klesl v pondělí na 0,67 procenta. V předchozích čtyřech dnech se tento ukazatel držel kolem jednoho procenta, přičemž v neděli stoupl na 1,81 procenta. Nedělní nárůst byl ale ovlivněn výrazným poklesem provedených testů, bylo jich kolem 2000. Denní počet testů v uplynulých dvou měsících přitom až do neděle ani jednou neklesl pod 3000. O víkendech bylo testů téměř vždy méně než ve všední dny.

Po dvou a půl měsících se v pondělí otevřely hospody a restaurace v Brně. Většina z nich byla zaplněná ze třetiny až z poloviny, řada hostů dala přednost obědu na zahrádkách.
Restaurace po nouzovém stavu řeší stejný problém: vyhrává domácí strava

Denní přírůstky nakažených v ČR se po celý květen držely až na výjimky pod osmi desítkami, přičemž minulý týden se pohybovaly mezi 34 až 56 případy denně.

Epidemiologové upozorňují na to, že celková plošná statistika už není úplně relevantní a za současné situace má smysl zaměřit se na monitoring na lokální úrovni. Největším ohniskem koronaviru v Česku je nyní důl Darkov těžební společnosti OKD v Karviné, kde bylo k dnešku pozitivně testováno 369 lidí. Dnes na dole začala druhá etapa plošného testování, která má ověřit, jestli se nemoc neprojevila u pracovníků, jejichž vzorky byly při prvních testech negativní.

Nejvíce zasažená nemocí zůstává Praha, kde laboratoře zaznamenaly od začátku epidemie 2140 potvrzených případů nákazy. Téměř 1300 z nich je už vyléčeno. Následuje Moravskoslezský kraj s 1612 nakaženými, z nichž více než polovina již byla vyléčena. Naopak nejméně nakažených bylo od začátku epidemie evidováno v Jihočeském kraji a na Vysočině, kde počet případů covidu-19 nepřekročil 190.

Elektrická vlaková jednotka řady 680 Pendolino na trati u České Třebové.
České dráhy obnovily prodej místenek. Lze je objednat jen dva týdny dopředu