Paní primářko, co jsou vlastně civilizační choroby?
Civilizačními chorobami označujeme skupinu nemocí, které se vyskytují častěji ve vyspělých zemích než v zemích třetího světa. A předpokládá se, že vznikají kvůli našemu stylu života.

Guláš. Ilustrační foto.
Jak šetřit ovzduší? Nahraďte hovězí maso v guláši cuketou, radí zdravotníci

Co si pod tím můžeme představit?
Všude jezdíme autem, ve městech jsme schopni i jednu zastávku popojet autobusem či tramvají. Prostě se málo hýbeme, pravidelné aktivitě se věnuje málokdo. A i když má každý druhý člověk chytré hodinky, tak to ještě není záruka pravidelné chůze. Myslím chůzi v kuse, ne popocházení od stolu ke kávovaru či do koupelny. K dalším faktorům přispívá naše stravování. Konzumujeme příliš mnoho fastfoodů, doma připravujeme jídla z polotovarů, instantních pokrmů. A nesmíme zapomenout na přísun alkoholu a cigaret. Pivo dle správného Čecha není alkohol, ženy si navykly chodit s kamarádkami na skleničku vína, v mnoha rodinách funguje rituál dát si lahev vína a mít pěkný večer. Takže kdyby se pořádalo mistrovství světa v konzumaci alkoholu, umístíme se na předních příčkách. Každý druhý si navíc stěžuje na stres a přetažení.

Zabijáci dnešní doby - civilizační nemoci:

Se kterými z těchto „moderních“ nemocí se setkáváte v ordinaci nejčastěji?
Já asi nejčastěji řeším aterosklerózu, obezitu. V naší ambulanci máme pacienty s tzv. dyslipoproteinémií, po cévních příhodách mozkových či po infarktu myokardu nebo ty, kteří mají tyto choroby v rodinné anamnéze. Věnujeme se také osteoporóze a její léčbě. I u ní můžeme hovořit o civilizační chorobě, na jejímž vzniku se podílí náš konzumní způsob života.

Které z nich lze léčit a jak a které jsou naopak nevyléčitelné?
Snažíme se léčit všechny choroby. Ale asi jste měla spíše na mysli, které z nich lze vyléčit zcela a u kterých jenom zpomalíme jejich proces. Tady bych choroby rozdělila na dvě skupiny – nádorová onemocnění a ostatní choroby. Do druhé skupiny můžeme započítat nejen ty výše zmíněné, ale třeba i diabetes mellitus, některé choroby gastrointestinálního traktu, to znamená žaludku a střev, chronický únavový syndrom, depresi, hypertenzi, Alzheimerovu chorobu a mnoho dalších. A u všech můžeme začít s léčbou sami u sebe. Budeme-li se dostatečně hýbat, mít správnou životosprávu, omezíme-li alkohol a budeme-li se snažit vyhýbat stresu, respektive stresovým situacím, máme zpola vyhráno. Pak i ty tabletky, které nám předepíše lékař, budou fungovat lépe a rychleji, než když jenom spolkneme prášek a budeme čekat na vyléčení.

Pokud se nadměrně potíte, měli byste zbystřit.
Dejte si pozor. Nadměrné pocení může signalizovat vážnou chorobu

Souvisejí všechny civilizační choroby se špatným životním stylem? Lze jim úpravou životosprávy předejít anebo přispět k jejich vyléčení?
Prakticky všechny, tady bych ale raději vynechala nádorová onemocnění. Už totiž víme, že na některých se podílí naše rodinná anamnéza, tedy dědičnost, a u některých si za to tak trochu můžeme sami naším nezřízeným stravováním a konzumací alkoholu či cigaret. A teď mě prosím nechytejte za slovo. Například rakovinou plic může onemocnět i nekuřák, stejně jako konzument 40 cigaret denně nikdy rakovinu plic nemusí dostat. Proto bych nerada paušalizovala. Ovšem ostatním chorobám, hlavně těm, které souvisejí s trávicím traktem či metabolismem, lze úpravou životosprávy předejít nebo výrazně oddálit jejich vznik. V případě, že už je máme, pak správnou životosprávou a celkovým životním stylem oddálíme jejich zhoršení.

Často zmiňujete nadváhu a obezitu. Opravdu hrají v případě civilizačních chorob tak velkou roli?
Velkou. Patříme mezi nejtlustší národy v Evropské unii. My si pořád myslíme, že nejtlustší jsou v Americe, ale bohužel už to zdaleka není pravda. Rozhlédněte se kolem sebe. V letních měsících to bylo obzvlášť dobře viditelné. Dívky a slečny nosí tzv. bokovky a krátké sukně a jejich „sádlíčko“ na nás z toho oblečení často vykukuje. To, co já bych se v jejich věku bála ukázat, hrdě vystavují. Nevadí jim, že se jim vše třese a slovo sval je pro ně cizí výraz. A nezapomeňme se podívat na chlapce a mladé muže. Jediný sval, který jim vykukuje zpod trika, je obrovské bříško – žádný pekáč buchet. Takže jsem šťastná za všechny ty mladé, štíhlé lidi, jež potkávám třeba na výletech. Jsem moc ráda i za pacienty, kteří změní svůj styl, a fandím jim, aby jim jejich přesvědčení vydrželo.

Hod je základ - Zakomponujte ho do různých běhů, slalomů či přeskoků s tím, že lze měnit vzdálenost.
Jak docílit, aby se z dítěte nestal pecivál? Rodič by měl dodržet šest pravidel

Před lety jste mi řekla, že podle vašeho názoru na obezitu vymřeme. Takže jste od té doby názor nezměnila?
Nezměnila. Obezita a naše špatné stravování, tedy nejen nadměrné, ale také nevyvážené, které obsahuje hodně cukrů a tuků, bude mít i nadále velký podíl na našich chorobách, a tedy i na smrti.

MUDr. Jana Čepová, Ph.D., MBA

* vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, promovala v roce 1990
* je primářkou Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie, společného pracoviště 2. LF Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole
* specializuje se na klinickou biochemii a vnitřní lékařství. Přednáší nejen studentům  lékařské fakulty, ale i lékařům  v rámci postgraduálního vzdělávání.