Na začátku října bylo podle dat ČLK nakažených téměř 600 lékařů, asi 1000 sester a 900 ostatních zdravotníků. Podle údajů Českého statistického úřadu je v Česku 50 tisíc lékařů a přes 117 tisíc zdravotníků bez lékařského vzdělání.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Situace je vážná. Prezident České lékařské komory povolává lékaře ze zahraničí

Podle odborníků je právě nedostatek odborného personálu spolu s nedostatkem lůžek pro péči o nakažené s vážným průběhem nemoci covid-19 největším rizikem současného velkého nárůstu pozitivně testovaných. "Karantény už nepočítáme, protože zdravotníci v karanténě chodí normálně běžně do práce, to už je delší dobu. Onemocní nám asi tisíc zdravotníků každý den," řekl Kubek.

Výpomoc ze zahraničí 

Kvůli zhoršené epidemické situaci v zemi a obavám z překročení kapacit zdravotnického systému vláda v minulém týdnu souhlasila s pobytem až 300 vojenských zdravotníků ze zemí EU a NATO v Česku po dobu 90 dnů. V nemocnicích pomáhají také medici a další studenti zdravotních škol. Ze zahraničí se na výpomoc v Česku v době epidemie koronaviru na základě Kubkovy výzvy zatím přihlásilo 25 lékařů. "Jsou to vesměs lékaři, kteří mají zkušenost s ošetřováním těžkých pacientů s covidem-19," řekl Kubek.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Prezident České lékařské komory: Vláda zaspala, teď se mělo ještě víc přitvrdit

V Česku je nyní podle dat ministerstva zdravotnictví přes 158 tisíc nakažených. U většiny z nich má nemoc mírný průběh, hospitalizovaných i obětí ale výrazně přibývá. V nemocnicích bylo k sobotě 5345 lidí, o polovinu víc než před týdnem. Pacientů ve vážném stavu přibylo za týden o víc než třetinu, je jich 800.