Vytvoření takové zdi by si přitom přálo hrozivých 83 procent respondentů ankety Deníku na toto téma. „To není řešení. Pokud bychom to připustili, tak by potom dalším krokem mohlo být, že by mohla vyrůst zeď mezi Německem a Českou republikou, mezi Českou republikou a Rakouskem a ve výsledku bychom tady měli rozdělenou Evropu,“ vysvětlil Fiala.

Ví premiér, co vás trápí? Sledujte na deník.cz živé debaty s Petrem Fialou.
VIDEO: Premiér Petr Fiala odpovídal v debatě na otázky o migraci

Nejvíce by na takové řešení podle něj navíc doplatili právě Češi. „Jsme otevřená ekonomika. Řada lidí má nejenom osobní, ale i ekonomické kontakty se sousedními zeměmi, a zavřené hranice jsou pro nás extrémně a jednoznačně nevýhodné,“ prohlásil premiér.

Celá debata Deníku s Petrem Fialou o migraci:

Zdroj: Deník

Zpřísnění kontrol na hranicích ale podle něj pomohlo výrazně. „Zavedení kontrol na česko-slovenské hranici opravdu nedělám rád,“ prohlásil Fiala. „Čísla ale jasně ukazují, že počet běženců klesá, podařilo se zachytit i řadu převaděčů,“ konstatoval.

Českou veřejnost by navíc podle Fialy mělo uklidnit, že migranti – zejména ze Sýrie – přímo do Česka nesměřují. Je pro ně pouze tranzitní zemí, přes kterou se chtějí dostat do Německa nebo Nizozemska.