Hamáček po jednání Bezpečnostní rady státu ČTK řekl, že v případě zřízení nového dohledového orgánu nebude trvat na obnovení krizového štábu, kterému předsedal. O věci bude dnes odpoledne jednat vláda. Hamáček se v té tobě zúčastní také videokonference s hejtmany, kteří si stěžují na špatnou komunikaci ohledně opatření proti šíření koronaviru nového typu.

Hamáček nechtěl závěry bezpečnostní rady upřesňovat s tím, že o nich bude ještě jednat kabinet. Od požadavku na zřízení štábu ustoupí, pokud uvidí, že se komunikace a koordinace chytré karantény zlepšuje a "vznikne něco nového".

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
Ministr Vojtěch: Není možné, aby armáda převzala celou chytrou karanténu

O vytvoření centrálního orgánu pro dozor nad chytrou karanténou mluvil před jednáním bezpečnostní rady v České televizi Prymula, který vedl krizový štáb před Hamáčkem. V projektu chytré karantény také podle Prymuly vzniknou další prvky s rovnoměrným zastoupením armády a ministerstva zdravotnictví.

Prymula rovněž před dnešním zasedáním Bezpečnostní rady státu uvedl, že v projektu chytré karantény vzniknou další prvky s rovnoměrným zastoupením armády a ministerstva zdravotnictví. 

"Bude zřízen orgán, který to (chytrou karanténu) bude nějakým způsobem dozorovat z té nejvyšší úrovně, a pak na úrovni ministerstva zdravotnictví budou další prvky, ve kterých bude armáda zastoupena paritně v podstatě k ministerstvu zdravotnictví," řekl televizi Prymula. 

Možné převzetí projektu chytré karantény armádou v neděli zmínil premiér Babiš ve vyjádření na facebooku. "Armáda funguje perfektně a je otázka, jestli by znovu oni neměli to celé řídit," uvedl předseda vlády.

Nedaří se propojit systémy a hygienické stanice

Podle něj se nedaří dostatečně propojit IT systémy a hygienické stanice, které postupně musí přejít na modernější metody fungování. Podobně se vyjádřil v neděli v televizi Prima ministr vnitra Hamáček. Podle něj projekt chytré karantény pod ministerstvem zdravotnictví nefunguje tak, jak má.

Poslední vlna testování v souvislosti s onemocněním covid-19 u lékaře a pacientky ARO v trutnovské nemocnici proběhla na začátku minulého týdne.
ON-LINE: V neděli přibylo 115 nakažených, nejméně za uplynulý týden

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se ale staví proti tomu, aby armáda převzala vedení chytré karantény. "Není možné, aby ten projekt jako takový celý převzala armáda, protože stále je nutné, aby tam byl epidemiologický pohled, aby tam byl odborný pohled ze strany resortu zdravotnictví," řekl dnes České televizi. Podle Vojtěcha je však možná spolupráce s armádou na projektu.