„Zatím to nevypadá optimisticky. Jako každý rok během několika posledních sezon do toho vrazilo klín počasí,“ potvrdil Jiří Salamánek ze společnosti efko, jež okurky zpracovává. „Okurky jsou náchylné na velké horko, ale vadí jim i to, když v noci není dostatečné teplo, což zemědělci neovlivní,“ konstatoval Salamánek. „Takové počasí rostlinám ubližuje, a přestože jsou podle našich dodavatelů v dobré kondici, neplodí zdaleka tolik, kolik by mohly,“ podotkl.

Ilustrační foto
Záchrana úrody? Stačit nemusí ani víkendové deště, bojí se zemědělci

Stejně jako v Česku se na nižší úrodě počasí podepsalo i v zahraničí. Většina okurek na českém trhu přitom pochází právě z dovozu, ceny proto budou záviset na jejich dostatku či nedostatku v zemích, jako je Polsko či Nizozemsko.

Znojemské jen naoko

InfografikaZdroj: Deník„Znojemské okurky jsou znojemské jen naoko, protože se tam jenom finalizují do nálevů. Právě okurky jsou jedním ze symbolů naprosté ztráty soběstačnosti Česka v produkci zeleniny,“ uvedl pro Deník zemědělský analytik Petr Havel.

Jedním z důvodů, proč se zeleniny v tuzemsku nepěstuje dostatek pro domácí spotřebu, je zvyk spotřebitelů sahat po nejlevnějších produktech. „U polních okurek, zejména nakladaček, souvisí další významný problém s vysokou náročností na ruční práci,“ dodala Přibylová. České zelinářství navíc čelí významnému nedostatku pracovníků.

Kombajn sklízí řepku. Ilustrační foto.
Sucho z Česka mírně ustoupilo. Ztráty na úrodě jsou ale velké