Nová léčba covidu zkoušená v izraelském Zdravotnickém ústavě Ichilov už má za sebou úspěšnou testovací fázi 1. „Podle všeho by látka mohla pomoci středně závažným a těžkým případům rychle se zotavit z nemoci. Byl by to obrovský průlom,“ uvedl ve svém prohlášení ústav. Lék s názvem EXO-CD24 byl podán 30 pacientům, všech 30 se uzdravilo, 29 z nich mohlo během tří až pěti dní z nemocnice propuštěno.

Lék má zamezit takzvané cytokinové bouři – tedy nepřiměřené a potenciálně smrtelné imunitní reakci, jež je zodpovědná za většinu úmrtí pacientů s těžkým průběhem této nákazy.

Vakcína proti koronaviru - ilustrační foto.
Sputnik V stále nepožádal o povolení. Předběhla ho "česká" vakcína Novavax

„Nový preparát, který začali v Izraeli testovat, je vlastně receptor CD24 z povrchu buněk imunitního systému, na který se vážou zánětlivé faktory při tzv. cytokinové bouři během obranné reakce, která se v důsledku infekce koronavirem vymkla řízenému průběhu. Zabraňuje tak nežádoucí aktivaci obranných buněk přes tento membránový receptor CD24,“ popsal Deníku molekulární biolog Libor Grubhoffer.

Látka EXO-CD24 za pomoci nosných membránových váčků – exozomů – přepravuje nejrůznější materiál a látky mezi buňkami, mimo jiné i důležité bílkoviny CD24 do plic. „Tento protein hraje zásadní a dobře známou roli v regulaci imunitního systému,“ řekla pro The Times of Israel vědkyně Shiran Shapirová z Laboratoří prof. Nadira Arbera, které se na vývoji léku podílejí.

Inhalace jednou denně

Přípravek se inhaluje jednou denně, několika minut, po dobu pěti dnů. Cílí přímo na plíce, kam dodává potřebnou bílkovinu, podává se lokálně, přesto působí v širokém spektru a bez vedlejších účinků. Nyní se připravují další fáze jeho testování, ale vedení ichilské nemocnice už ho bere za dalšího spoluhráče v boji s těžkými průběhy covidové nákazy.

„Výzkum je pokročilý a sofistikovaný a výsledky fáze 1 jsou vynikající. Dávají nám důvěru v metodu, kterou Laboratoře Arber vyvíjely řadu let,“ uvedl pro The Times of Israel ředitel nemocnice Roni Gamzu.

Očkování proti koronaviru je největší nadějí na ukončení omezení. Míchání dvou různých vakcín by podle vědců mohl zvýšit jeho účinnost.
Vědci zkouší smíchat dvě vakcíny proti covidu. Výsledky jsou nadějné

I izraelský premiér Benjamin Netanjahu už označil látku za „zázračný lék“. Odborníci ale varují před přílišným optimismem, mezi nimi i ti čeští. Podle vládního poradce pro zdravotnictví Romana Prymuly je otázka nad jeho nákupem předčasná. Jak uvedl pro deník Právo, pokud bude i ve třetí fázi testování úspěšný, stejně jako byl ve fázi 1, dá se nad tím uvažovat. I imunolog Václav Hořejší potvrdil, že bude třeba počkat na standardní klinické testy. Připomněl, že podobných zázračných léků se během pandemie už objevilo více, například remdesivir, do kterého se rovněž vkládaly velké naděje. „Pokud by se ale úspěšnost léku prokázala, šlo by o silnější zbraň proti koronaviru, než je vakcína,“ uvedl Hořejší pro CNN Prima News.