V dalším díle pravidelného podcastu Deníku „Evropa pro Čechy” se šéfredaktorkou Euractivu Anetou Zachovou a evropským editorem Deníku Lubošem Palatou se budeme zabývat zastavením dodávek ruského plynu zatím vybraným „nepřátelským” státům – Polsku a Bulharsku.

Česko by vzhledem ke svému aktivnímu přístupu k pomoci Ukrajině mohlo být hned na dalším místě. Na druhou stranu Česko tak trochu chrání fakt, že většinu ruského plynu odebíráme přes Německo, kterému si Rusko troufne ukončit dodávky zřejmě až na úplně posledním místě. Evropská unie se také dohodla na solidaritě a společných nákupech plynu, takže to by mohlo tlak Ruska elimimovat. Lze doufat také v dodávky plynu z jiných částí světa, včetně USA. Otázkou ale je, zda jich bude dost.

Na druhou stranu je jasné, že spotřebu plynu je třeba omezovat a tak končí „zelené dotace” na plynové kotle jak v Česku, tak například i v sousedním Slovensku. Evropská unie by chtěla akcelerovat přechod na obnovitelné zdroje energie.

O tom a o mnohém dalším je dnešní podcast Evropy pro Čechy.Podcast Deníku „Evropa pro Čechy“ o dění nejen v Evropské unii vysíláme každou středu ve 12:00. Pořadem provází evropský editor Deníku Luboš Palata, hostem je Aneta Zachová, šéfredaktorka Euractivu.