Čtyřiašedesát obětí zaznamenaných za poslední den zemřelo ve městě Wu-chan ve střední Číně, odkud se virus označovaný jako 2019-nCoV začal šířit. Ve čtvrtek mu podlehl i čínský lékař Li Wen-liang, který jako jeden z prvních na konci loňského roku před novým koronavirem varoval. Policie tehdy tohoto 34letého oftalmologa obvinila z šíření poplašných zpráv.

Lůžka v nemocnici ve Wu-chanu
Lůžka pro 1500 lidí. Čína dostavěla ve Wu-chanu druhou novou nemocnici

Novým typem koronaviru se nakazil první Ital, oznámily ve čtvrtek večer italské zdravotní úřady. Jde o 29letého vědce, který se v pondělí se skupinou dalších více než 50 lidí vrátil z čínského Wu-chanu. Minulý týden testy nákazu koronavirem prokázaly u dvou čínských turistů v Itálii.

Mladý Ital byl nejdříve v karanténě ve vojenském komplexu v Římě, pak ho převezli do římské nemocnice Spallanzani specializované na infekční nemoci. Tady testy potvrdily, že je nakažený. Pacienta netrápí příliš vysoká horečka, ale má problémy s očima.

V nemocnici Spallanzani se léčí také manželský pár z Číny, u něhož testy prokázaly koronavirus před osmi dny. Další lidé jsou v tomto zdravotnickém zařízení na pozorování.

Koronavirus vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním), pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání. Podle dosavadních informací odborníků umírají na virus převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím. Nemoci podlehne asi 2,2 procenta nakažených.

Počet nemocných na výletní lodi vzrostl

Japonské úřady dnes potvrdily přítomnost koronaviru u dalších 41 cestujících na palubě výletní lodi, která kotví v přístavu v Jokohamě. S odkazem na dnešní prohlášení japonského ministerstva zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters. Celkový počet nemocných na plavidle tak vzrostl na 61. Dalším bezmála 3700 lidem úřady zakázaly vylodění, téměř dva týdny zůstanou v karanténě.

Zdravotníci v ochranných oblecích kontrolují cestující z výletní lodi Diamond Princess v přístavu v Jokohamě.
Čína hlásí rekordní počet nakažených koronavirem za jeden den

Věkové rozpětí nových pacientů je 20 až 80 let a je mezi nimi 21 Japonců, osm Američanů, pět Kanaďanů, pět Australanů, Argentinec a Brit. Nikdo z nich nemá vážné příznaky, uvedlo ministerstvo. Postarají se o ně zdravotnická zařízení v nedalekém Tokiu a přilehlých prefekturách.