„Abychom přiměli mladé lidi k obraně Ruska se zbraní v ruce, musí se v dětství  a dospívání probudit jejich ochota a vůle sloužit,“ zdůvodnil vznik organizace Šojgu. Od té doby prošlo polovojenským výcvikem v této militaristické nacionalistické státní organizaci sto až dvě stě tisíc dětí. V současnosti má Junarmija (v překladu Mladá armáda) přes osm set tisíc členů, z toho je asi čtyřicet tisíc dětí.

Ukrajinský voják u mrtvého civilisty.
Zvěrstva v Buče: Kyjev zveřejnil jména a snímky deseti podezřelých Rusů

Na konci března tyto organizace, v níž děti a mládež prochází vojenským výcvikem, včetně střelby ze zbraní, a má své vojenské uniformy, slavila během agrese proti Ukrajině velkolepě páté výročí své existence. „Naším cílem je, aby se do činnosti organizace zapojilo každé dítě. To je naším úkolem v následujících letech,“ uvedla náměstkyně generálního štábu Junarmiji Darja Borisovová pro agenturu TASS.

Podle ukrajinských zdrojů mohou být sedmnácti a osmnáctiletí členové Junarmiji povoláni do jednotek ruské armády bojujících na Ukrajině. Rusko sice tvrdí, že na frontě bojují pouze profesionální vojáci. Ukrajinská strana už ale několikrát předložila důkazy o opaku.

Výuka pravdy

Nacionalistická výchova se však netýká jen Junarmiji.  V rámci podpory vlastenectví se od minulého týdne v ruských školách začala před začátkem vyučování vztyčovat ruská vlajka a sborově zpívat státní hymna. Regiony se předbíhají v hlášení Moskvě, kolik škol to už zavedlo do praxe.

Od prvního září bude podle agentury Ria Novosti také ve školách zavedena Výuka pravdy. Má být namířena proti „škodlivým dezinformacím o Rusku“. Ministr osvěty Sergej Kravcov to zdůvodnil tím, že od počátku „speciální operace na Ukrajině“, jak Rusko oficiálně nazývá svoji vojenskou agresi, se mezi školáky a studenty šíří mnoho „zcela nepravdivých informací o vlasti“  a navíc v ruštině.

„Jazyk je samozřejmě součástí lidu, duší lidu. A rozhodně bychom neměli dovolit, aby ho někdo zneužíval. Proti vlastním lidem. To je naprostá pravda,“ podpořil Výuku pravdy Putin.