Vzpomínkový akt zahájila státní hymna, po ní si vzal slovo zastupitel města Antonín Hurdálek, který letošní proslov začal s rozpaky. „Tradičně se scházíme u památníku obětem komunismu a tradičně nás je stále méně, které listopad 1989 zajímá," zahájil svůj proslov Hurdálek.

Jak dále uvedl, stále vzpomíná na hektické dny a týdny listopadu roku 1989, které má jako živé v paměti. Nezapomene na emoce a radost, kterou v něm vzbuzoval rozpad komunistické totality.

„V následném vývoji jsme se dopustili mnoha chyb a ukázalo se, že přebarvení komunisté se opět dostali k moci v oblasti ekonomiky. Takových příkladů je hodně a v dnešní povolební době se opět jeden křiklavý objevuje. České veřejnosti, tedy její nezanedbatelné části, je to jedno. Po historicky krátké době nás zajímá především konzum, jezdit k moři a po hmotné stránce se mít stále lépe a lépe. A v hospodách se nadává a nadává," posteskl si Hurdálek.

Dodal, že život není snadný a pro mnohé, kteří chtějí pracovat, je těžké sehnat zaměstnání. Stále se přitom rozevírají nůžky mezi bohatými a většinou populace. To prý ale neznamená, že bychom si stále neměli připomínat život za komunistické nadvlády. Bojí se především toho, aby se nezájem o minulost a názory typu ono za komunistů nebylo tak špatně nestal názorem většinovým.

Respekt a úcta všem obětem

Dalším velkým problémem podle něj je, že v poslední době některé politické strany prostřednictvím populistických hesel šíří mezi lidmi nenávist, závist a zlobu. „Bojím se, aby se situace nevymkla z rukou a pro každý triviální problém se nekonalo referendum. Bojím se také toho, aby se v naší zemi nerozkolísal systém parlamentní demokracie. Ten jistě není dokonalý a to zvláště u nás, ale prozatím nikdo nic lepšího nevymyslel. Tím, že se nevracíme alespoň občas k minulosti, riskujeme její opakování. Pro komunisty stále platí, že jsou nereformovatelní. Prokažme alespoň tímto shromážděním respekt a úctu všem obětem komunistického režimu. Vzpomeňme na všechny mučené, perzekuované, všechny rodiny, jejichž děti nemohly studovat a na všechny, kteří projevili odvahu a totalitní moci se postavili," uzavřel svůj projev Antonín Hurdálek.

Po pietní minutě ticha věnované všem obětem komunismu položila k památníku kytici starostka Hronova Hana Nedvědová a přítomní občané zapálili svíčky.

Stejně tak i v Náchodě, v den státního svátku, který je symbolem boje za svobodu a demokracii, uctili starosta města Jan Birke a místostarostové Tomáš Šubert a Drahomíra Benešová společně se zástupci místní organizace Konfederace politických vězňů památku událostí 17. listopadu 1989.

„V dopoledních hodinách položili společně květiny a zapálili svíčky již tradičně u pomníku umučeným vězňům v blízkosti budovy okresního soudu a následně u morového sloupu na Masarykově náměstí," informovala mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. (jim, reh)