„Napadlo mě to, když se nám pod stromečkem sešlo více stejných hraček. Říkal jsem si, že než je jít vracet, lepší by bylo je dát dětem, kterým dárky nikdo nedává," vysvětluje František Holada.

O neziskové akci informoval všechny své kamarády a známé a zájem pomoci nakonec prý má celkem už i dost lidí. Na Facebooku se k myšlence přidalo asi čtyřicet lidí a další ji šíří klasickou „šeptandou". Holada už je domluven s několika zařízeními pro děti a až sbírka skončí, přijedou si samy vybrat, co by se jim hodilo.

Zástupci organizací si vyberou třeba podle věku či typu zařízení. Holada totiž oslovil například dětský domov, stacionář, kojenecký ústav či nemocnici Přijímá také tipy na jednotlivé děti, které neměly štěstí a žijí v nouzi a dar by jim pomohl.

Zapojil také známé z motoklubu

„Vůbec netuším, kolik se toho nakonec sejde. Uvidíme. Zapojil jsem do toho také známé z motoklubu, tak také asi mezi sebou něco vyberou," dodává Holada.

Od dárců se přijímají jen hračky a sportovní potřeby, oblečení nikoliv. Vše je také nutno dodat pouze v dobrém stavu. „Někdy si bohužel lidé pletou charitu s kontejnerem," upozorňuje Holada. Předání věcí je možné buď v prodejně obkladů a dlažeb ve Spech, a to ve dnech od pondělí do pátku od osmi do sedmnácti hodin, nebo poslat na adresu František Holada, Halínská 67, Spy, 549 01.

„Možná by se dalo někde v Náchodě udělat sběrné místo, a potom bych to mohl odvézt najednou. Pokud nic z toho nevyhovuje, mohou mi lidé zavolat na číslo 608 222 586 a domluvíme se," říká Holada.

Předání darů organizacím se prý může každý zúčastnit, aby viděl, že jde o poctivou věc. „Takhle mě to napadlo, a tak to dělám. Nechci také z lidí mámit peníze. Myšlenka je spíše taková, že každý má doma něco, co už nepotřebuje, tak to může poslat do druhého kola. Takový dobrý skutek, který nestojí peníze, ale může být prospěšný," vysvětluje Holada.