Představováním zajímavých příběhů plných pokory, přátelství, dobrodružství a životních cílů, chtějí zaujmou mladé lidi, kteří hledají správné hodnoty a mnohdy se neumějí zcela orientovat v prostředí, ve kterém žijí. Tím jim pomoci vytvořit si vlastní harmonický obrázek svého života, při jehož malování si sami volí barvy a témata.

O projektu jsme si povídali s Alešem Žďárským, spoluautorem projektu Mandala Tour.

Jak vznikl nápad realizovat váš projekt?
Díky kamarádce Kateřině Hlavové, která je velmi činorodou organizátorkou zajímavých akcí především v Praze, jsme měli možnost seznámit se s několika lidmi, kteří nás více než zaujali. Jejich příběhy mají nevšední témata, jsou dramatické a oni sami jsou z našeho pohledu skvělí lidé. Připadlo nám, že v současném světě, kde se úspěch posuzuje především z pohledu „kolik mi to vyneslo", schází obyčejní a přitom zároveň neobyčejní, tedy zajímaví lidé. No, a protože Káťa je v kontaktu s desítkami takových lidí, dohodli jsme se, že se pokusíme vymyslet „něco", co školám nabídneme jako naprosto nevšední formu výchovného působení na žáky.

Na co se tedy mohou těšit žáci a studenti v Novém Městě nad Metují a v Náchodě?
Svůj příběh bude nejen vyprávět ale také filmem a fotografiemi doprovázet Jan „Tráva" Trávníček, člověk, který v letošním roce společně s Radkem Jarošem vystoupal až na vrchol hory K2 -nejobávanější osmitisícovky ze všech čtrnácti, které v Asii jsou. To samo o sobě ale není všechno. Nejde nám o to, aby Honza mluvil o tom, že z bodu A vystoupil do bodu B a přitom mu byla zima a měl hlad. To by bylo příliš povrchní. Trávníček je pedagog, který se věnuje nejen své profesi ale také geodézii a řadě dalších aktivit, které s horolezectvím zdánlivě nesouvisejí. Přesto, anebo právě proto je hostem, který „namaluje svůj obraz o životě" vlastním vyprávěním a třeba řadu posluchačů ovlivní osobitým pojetím.

Kdy, kde a pro koho bude pořad připraven?
V Novém Městě nad Metují je Mandala na programu v úterý 25. listopadu od 9.30 hodin v Kině 70, v Náchodě o den později 26. listopadu v Kině Vesmír. Obě akce jsou určeny pro starší žáky druhého stupně ZŠ a středoškoláky. Jsme velice potěšeni, že obě kina jsou již nyní zaplněna, zájem je veliký.

Kam celý projekt dále směřuje?
Náchodsko je vlastně první, tedy startovní prezentací projektu. Pokud bude Mandala mít dobrou odezvu, budeme dále nabízet školám především v našem kraji a postupně v celých Čechách. Do projektu je zařazeno samozřejmě více lidí, nejen Honza Trávníček. I oni mají velmi blízko k zajímavým aktivitám, jsou schopní sdělovat svoje silné příběhy a jsou pro mladé posluchače tematicky atraktivní.

Můžete prozradit nějaké jméno?
Spolupracujeme s Jakubem „Kajmanem" Šedivým jedním z nejlepších světových kajakářů, který se specializuje na extrémní sjezdy divokých řek. Jeho prezentace sjezdu řeky Langu Khola v Himálaji je doslova dech beroucí. Nebo s Markem Holeček, fenomenálním horolezcem a cestovatelem, který byl poctěn vystoupit na magickou horu Nanga Parbat 8 125 m.n.m. Mezi jeho další životní perličky patří nádherný výstup na Talung, za který obdržel i prestižní ocenění „Výstup roku" 2013 nebo úžasné dobrodružství při expedici v Antarktidě.

VERONIKA VORLOVÁ